Forventer køkaos - stenger tre flyplasser i morgen

Allerede køer i morgentimene i dag.

KØER: Folk står i kø for å komme til sikkerhetskontrollen på Gardermoen, etter at vektere gikk ut i streik fredag kveld. Foto: Kjell Erik Berg / Dagbladet
KØER: Folk står i kø for å komme til sikkerhetskontrollen på Gardermoen, etter at vektere gikk ut i streik fredag kveld. Foto: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgentimene i dag er det en del køer i sikkerhetskontrollene på Værnes lufthavn, Gardermoen, Flesland og Sola lufthavn. Alle oppfordrer de som skal ut og fly til å beregne god tid.

- Vi har økende kødannelser, og har nå køer på en time, men folk møter i god tid, og er stort sett forberedt på ventetiden, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved Gardermoen til Dagbladet.

Han forteller at de regner med at køene vil bli lengre i løpet av dagen.

- Jeg vil anbefale reisende å møte opp to til tre timer før flyavgang, den verste køen vi har hatt til nå var på to timer, sier Kobro.

Flere i streik 180 nye vektere tilsatt ved flyplasser tas ut i streik i morgen. For flyplassene på Kristiansund, Alta
og Sandnessjøen betyr det at de må stenges. I tillegg vil Bodø lufthavn stenges fra klokka 11.30.

- Uttaket på mandag er en kraftig opptrapping, sier Trond Erik Thorvaldsen, kommunikasjons- og utredningsansvarlig i Norsk Arbeidsmandsforbund til Dagbladet.

I tillegg til flyplassene som må stenge, blir en rekke andre, som hittil ikke er berørt, rammet av opptrappingen, som kan bety timelange køer i sikkerhetskontrollen for reisende.

- Vi fortsetter streiken så lenge det er nødvendig, sier Thorvaldsen videre.

UTFORDRENDE: Informasjonssjef på Gardermoen lufthavn forteller at morgendagens streikeuttak gjør at dagen blir utfordrende. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UTFORDRENDE: Informasjonssjef på Gardermoen lufthavn forteller at morgendagens streikeuttak gjør at dagen blir utfordrende. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Gardermoen er en av flyplassene som blir ytterligere rammet av uttaket i morgen.

- Folk kommer til å måtte beregne bedre tid enn de gjør nå, i morgen blir en utfordrende dag, sier Kobro. På Gardermoen skal 84 nye vektere ut i streik, i tillegg til de 149 som allerede er tatt ut.

Flesland Ved Flesland i Bergen er også 40 vektere tatt ut i streik. Lufthavnsjef Adelheid Nes forteller at avviklingen har gått «forbausende bra».

- Vi har mange tidlige avganger på søndager, og de har gått omtrent som vanlig, mye takket være at folk møter opp tidlig sier Nes til Dagbladet.

Hun oppfordrer reisende til å fortsette å møte opp tidlig til sine reiser.

Værnes Rundt 40 vektere er allerede tatt ut i streik ved Værnes lufthavn utenfor Trondheim.

- Vi har hatt litt køer, det stemmer. Det har vært en kontinuerlig kø til sikkerhetskontrollen siden klokka 12 i går, men den har vært planlagt, sier lufthavnsjef Lasse Bardal til Dagbladet.

Sola På Sola var det lange køer i går morges. 40 vektere er tatt ut i streik ved Stavanger lufthavn, det utgjør rundt 30 prosent av kapasiteten de vanligvis har.

- Vi hadde nokså lange køer- Det var mye folk fra klokka 03.30 og fram til 07-08-tida da det igjen ble normal køavvikling, opplyser sjef for luftoperative tjenester Stig Jone Nevland til Dagbladet.

- Normalt opererer vi med to timer før på charter. Det holder med to og en halv time før, sier Nevland.

Han forteller at det ikke har vært spesielt lange køer i morgentimene i dag, og oppfordrer folk til å fortsette å møte opp tidlig. For vanlige reisende, mener han at de burde beregne en halvtime mer tid enn vanlig i sikkerhetskontrollen.

Både Norwegian og SAS opplyser til Dagbladet at de fleste avganger gikk som normalt i går.