Tiltakene i Viken

- Forventer lettelser

Flere Viken-kommuner ber om lettelser i møte med Statsforvalteren i kveld.

DRAMMEN: Drammen er blant kommunen som tar til orde for lettelser i coronatiltakene. Foto: Heiko Junge / NTB
DRAMMEN: Drammen er blant kommunen som tar til orde for lettelser i coronatiltakene. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Klokka 18 har Viken-kommunene et møte med Statsforvalteren, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Flere kommuner har uttalt et ønske om lettelser i de strenge coronatiltakene.

Blant dem som ønsker å åpne opp, er Nannestad kommune. Ordfører Hans Thue (Ap) har på forhånd sendt et brev til Statsforvalteren og bedt om lettelser.

- Jeg har bedt om å bli kvitt 5A-tiltakene, som vi er underlagt nå. Jeg mener det er et uforholdsmessig inngrep i lokalmiljøet og næringslivet, sier han til Dagbladet i forkant av møtet.

STATUS: Slik er smittesituasjonen i Oslo og Viken. Foto: FHI
STATUS: Slik er smittesituasjonen i Oslo og Viken. Foto: FHI Vis mer

Han mener det er vanskelig å begrunne de strenge tiltakene ut fra smittesituasjonen.

- Jeg har vanskelig for å forstå at om garnbutikken her i Nannestad holder åpent, ødelegger det for den felles forståelsen for tiltaksbehov. Jeg tror ikke det ødelegger for Bærum. Så det er helt meningsløst, sier han.

- Forventer lettelser

Drammen har også bedt om lettelser.

- På bakgrunn av smittesituasjonen forventer vi lettelser og et annet tiltaksnivå. Vi ber også om at dette skjer så fort som mulig, sier Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg til Drammens Tidende.

DRAMMEN: Ordfrer Monica Myrvold Berg i Drammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
DRAMMEN: Ordfrer Monica Myrvold Berg i Drammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Ordfører Jørgen Vik (Ap) i Lillestrøm sier til Romerikes Blad at han tror kommunen snart kan ha et så lavt smittepress, at den gradvise gjenåpningen kan begynne.

- Hvis smittetrenden fortsetter å falle vil vi ved utgangen av denne uka ha en situasjon i Lillestrøm kommune som tilsier lettelse i smitteverntiltakene, sier Vik til RB.

Hvilke tiltak som blir gjeldende etter at Viken-tiltakene utløper søndag, vil enten bli bestemt av regjeringen gjennom en regionale forskrift, eller gjennom en lokal forskrift som blir behandlet i formannskapet i kommunen.

TOMT: Ærverdige Dr. Holms Hotel på Geilo blir hardt rammet av nedstengningen av Viken i påska. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Øystein Andersen / Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Må være tålmodige

Ringerike, Hole og Jevnaker har i dag tiltaksnivå 5B.

Morten Lafton, ordfører i Jevnaker, forteller til Ringerikes Blad at han verken vil ta til orde for lettelser eller innstramminger under tirsdagens møte med Statsforvalteren.

Han vil lytte til og gjennomføre de nasjonale føringene som kommer.

- Smitteutviklingen i regionen ser jo ut til å tyde på at tiltakene virker, men vi må være tålmodige, sier han.

Etter møtet hos Statsforvalteren skal Helsedirektoratet og FHI gi sine anbefalinger til regjeringa. Her kan regjeringa velge å videreforlenge tiltakene, som utløper søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer