Forventer massedød av bier og humler i Norge

- Det kan skje når som helst, sier Norges fremste forsker på området.

PÅ JAKT: Tørre, varme sandskråninger er viktige reirplasser for ville bier. Her driver innsektforsker Frode Ødegaard kartlegging. Foto: Agne Ødegaard
PÅ JAKT: Tørre, varme sandskråninger er viktige reirplasser for ville bier. Her driver innsektforsker Frode Ødegaard kartlegging. Foto: Agne Ødegaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skrev vi om kollaps i flere humlearter i USA. Fire humlearter har gått tilbake med 96 prosent de siste 20 årene, mens den geografiske utbredelsen er gått tilbake med 23 til 87 prosent for artene.

Bie- og humlebestandene har sunket dramatisk de siste tiårene, men de siste fem-seks årene har man i tillegg sett at hele kolonier av tambier kollapser og forsvinner i løpet av svært kort tid. Forskerne kjenner ennå ikke årsaken til kollapsene i kolonier med tambier, som er i god stand før de plutselig forsvinner.

- Vi har ennå ikke sett kollapser i Norge, men i Europa og opp til Danmark har man hatt det. Vi forventer norske kolonikollapser når som helst, sier Frode Ødegaard, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), til Dagbladet.

- Fatale konsekvenser I den norske «rødlista» for 2010, som er lista over arter som forskerne mener har begrenset levedyktighet i Norge over tid, er det for første gang humlearter (pdf).

- Det er seks humlearter på rødlista, i tillegg er en fjerdedel av norske biearter truet. Det er dramatiske ting som skjer i Norge, sier Ødegaard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer