«Forventer mer av alt»

-  Så lenge vi har oljefondet, vil enhver regjering ha problemer med å bli gjenvalgt, mener Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministeren og den sittende regjering møtes av kravstore nordmenn, som aldri får nok så lenge de ser at pengebingen bare vokser.

-  Norske politikere møter ikke dagens situasjon, men morgendagens forventninger. Det er alltid mer penger der de kommer fra. Så lenge petroleumsfondet er der, vil det være et problem for enhver regjering å bli gjenvalgt, sa Per-Kristian Foss under en nordisk enegikonferanse i Oslo i går, arrangert av meklerhuset Alfred Berg.

-  I en norsk valgkamp møter man forventninger om mer av alt!

Ifølge finansministeren er det bred politisk enighet om hvor mye oljepenger Norge kan bruke. Forskjellen i valgkampen er synet på skattene.

-  Vi vil senke dem, opposisjonen vil øke dem, sa Foss.

Ønsker mer skatt?

En representant fra internasjonal presse kunne ikke begripe at folk i lykkelandet Norge kan være misfornøyd, og spurte undrende:

-  Vil folk ha mer skatt?

-  Ap og de rødgrønne vil øke skattene med 4,3 milliarder fra dagens nivå, men har ikke sagt hvem som skal betale. Alfred Bergs venner skal ikke merke noe. Folk flest skal ikke merke noe. Vi vil utfordre Arbeiderpartiet til å fortelle hvem som skal merke noe, svare Foss, med henvisning til at Jens Stoltenberg nylig besøkte en gruppe rikfolk og investorer i meklerhuset, og beroliget dem med at han ikke står for noen «rød fare».

Foss har tenkt å bruke de to siste ukene av valgkampen til å kjøre Ap og de rødgrønne på dette.

-  Støtt oss!

Under konferansen fikk han drahjelp fra Hydro-sjef Eivind Reiten, som benyttet anledningen til å lange ut mot dem som ikke vil ha olje- og gassutvinning i nord:

-  Snøhvit ble funnet på 80-tallet, og er ennå ikke satt i drift. Det er ikke slik at olje og gass vi finner i dag vil være på markedet i slutten av neste uke. Derfor er det viktig at vi fortsetter den positive utviklingen. Vi ønsker at politikerne støtter dette, i stedet for å fortelle oss hva vi ikke får lov å gjøre!

Hans gamle partifeller i Senterpartiet vil ikke øke oljeutvinningstempoet i Norge, mens SV er sterkt imot olje- og gassutvinning i nord.

STYRER PENGESEKKEN: Selv om Norge tar gull i økonomi-VM, blir folk aldri fornøyd, mener finansminister Per-Kristian Foss.