Vanskelig smittesporing i Tromsø:

Forventer økt smitte i studentmiljøet

Helgas fester i Tromsø har skapt hodebry for smittesporingsteamet.

VENTER SMITTE: Fadderuka er i gang i Tromsø og smittesporerne forteller om vanskelig sporing som følge av fester med mange deltakere. Foto: Marianne Løvland / NTB
VENTER SMITTE: Fadderuka er i gang i Tromsø og smittesporerne forteller om vanskelig sporing som følge av fester med mange deltakere. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert

Årsaken til kommunens fortvilelse er helgas elleville fester, skriver avisa Nordlys.

- Vi har ikke så altfor mange smittede foreløpig. Vi hadde seks smittede i går, men det er jo noen studenter, og problemet er at Debutuka har startet og de skal bli kjent og vandrer mye på besøk til hverandre, sier leder Per Harald Korsmo ved coronasenteret i Tromsø til Dagbladet.

Lenkeløp og ølstafett

Debutuka er Tromsøs utgave av fadderuke for studentene i byen.

- Tida er preget av mye vorspiel, nachspiel og vandring på byen, og vi ser på uteplassene at det er mye kø utover kvelden. Derfor må vi forvente at det nå blir en økning i smittede, sier Korsmo.

- Vi vet at det kommer lenkeløp og ølstafett for studentene snart, så dette er nok ikke over, sier han til Nordlys.

Han forteller at sosiale sammenkomster og mange personer samlet gjør smittesporingen vanskelig.

- På listene vi får fra en fest er det kanskje ti navn, men i realiteten så var det 30 personer innom. Det er vanskelig å få fullstendige lister, og folk vet ikke hvem som var på festen for folk kommer og går.

BERGEN: Over 2000 mennesker skal ha samlet seg i Nygårdsparken i Bergen i anledning fadderuka i byen. Vis mer

- Vært overalt

I helga var det spesielt én fest som ga smittesporerne hodebry, forteller Korsmo til Nordlys.

- De har vært overalt etterpå. Flere av dem har jobber rundt om i byen, og det står ikke noe i veien for å spre smitten der. I tillegg har mange dratt videre fra festen, og generelt er det forflytning fra vorspiel til byen til nachspiel som gjør smittesporingen mye vanskeligere, sier han til avisa.

Studentsamskipnaden har opprettet muligheter for hurtigtester for studentene på campus og i sentrum av byen.

- Vi ønsker selvsagt at studentene skal bli kjent og ha det morsomt, det unner jeg dem, men det er fortsatt mange som ikke er fullvaksinert og står i en risikosituasjon. Vi håper derfor at studentene har lav terskel for å teste seg og at de har smittevernreglene i bakhodet.

- 100 personer på en fest

Til NTB forteller Korsmo at det i ett tilfelle har vært rundt 100 personer innom en fest.

- De nasjonale anbefalingene sier at man kan ha inntil 20 gjester i private hjem. Det er åpenbart at denne anbefalingen ikke blir fulgt, sier han.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har også starten av fadderuka ført til bekymring i Bergen, hvor over 2000 studenter samlet seg i byens parker natt til tirsdag.

- Da står en som sild i tønne. Med tanke på coronasituasjonen er det mildt sagt uheldig, sa politioverbetjent John-Endre Skeie, seksjonsleder ved Bergen politistasjon, til Dagbladet.

Natt til onsdag var det også festbråk landet rundt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer