PÅSKEUTFART:  Påskeutfarten på veiene starter i dag. - At det er litt kø må man regne med, ifølge Statens vegvesen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PÅSKEUTFART: Påskeutfarten på veiene starter i dag. - At det er litt kø må man regne med, ifølge Statens vegvesen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Forventer påskekøer fra klokka 14

Men en sein påske kan dempe trykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag før påsken er tradisjonelt en av dagene i året hvor trafikken på veiene er størst, når de ivrigeste påsketuristene setter seg i bilene for å ta seg til fjellet.

Statens vegvesen forventer kødannelse på de største utfartsårene allerede fra tidlig i ettermiddag.

- Vi forventer at det begynner fra klokka 14 og at det vil tette seg gradvis mer til utover ettermiddagen, sier Pål Sundt Fredriksen ved Vegmeldingssentralen på Østlandet til Dagbladet.

- At det er litt kø må man regne med i dag, sier han videre.

Sein påske en fordel En forholdsvis sein påske kan likevel bidra til at årets utfart vil gå rimelig greit.

- Når påsken er litt sen, er det erfaringsmessig en del som legger ferien andre steder enn på fjellet. Noen vil kanskje dra til sjøen i stedet. Vi venter derfor en litt større spredning enn det kan være, og det taler for en litt lettere trafikk, sier han.

Veimelderen sier det er vanskelig å si om om det er bedre å utsette påskeutfarten til lørdag hvis man vil unngå kø.

- Det er i dag og i morgen som er de store utfartsdagene. Så er det onsdag fra klokka 13, før helligdagene, at vi får en ny ganske stor utfartsdag, sier han.

Minnesund flaskehals Den største flaskehalsen for utfarten på Østlandet er E6 ved Minnesund, hvor det i lang tid har foregått arbeid på veiene.

- Det blir ingen sprengning på veien i dag av hensyn til utfarten, men det er innsnevringer i veiene, opplyser Fredriksen.

På E16 fra Sandvika er det tradisjonelt også kø, på grunn av alle som skal ta seg til hytteeldoradoene og alpinbakkene i Hallingdal.

Bedre på Vestlandet Også på Vestlandet forventes det mye trafikk i dag, men Vegmeldingssentralen her har godt håp om at det ikke skal bli lange køer.

- Det er ikke meldt så bra vær i år dessuten tror vi det er noen som har begynt med båtpussen. Folk er ikke så bundet som de var tidligere, så de siste årene har det ikke vært så ille, sier veimelder Randi Stolhberg.

- Litt ekstra blir det nok, men vi håper det skal gå bra, sier hun, og minner om at de verste flaskehalsene ut fra Bergen er E16 ved Trengereid og E39 ved Vågsbotten.

For en trygg og effektiv påskeutfart for alle er den generelle oppfordringen fra vegmelder Fredriksen følgende:

- Vis hensyn, kjør forsiktig og sko dere etter føret, så går det som regel bra.

Oppdaterte veimeldinger finner du her.