Coronapass

Forventer rask effekt: - Tre ting vil skje

Coronapasset er nå klart for nasjonal bruk. Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen tror en eventuell innføring vil føre til at flere vaksinerer seg.

NYTT CORONAPASS: Onsdag kom et nytt, forenklet coronapass til innenlandsbruk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NYTT CORONAPASS: Onsdag kom et nytt, forenklet coronapass til innenlandsbruk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Onsdag ettermiddag ble en ny teknisk løsning for coronapass til innenlandsbruk rullet ut av Folkehelseinstituttet.

Med det kunne blant andre Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) slippe jubelen løs.

I flere uker har han etterlyst den tekniske løsningen, som har latt vente på seg på grunn av personvernproblematikk. Forsinkelsen har vært kraftig kritisert av nettopp Wilhelmsen.

- Smitten er på vei ned i Tromsø, men bølge fire kommer mest sannsynlig, og da vil passet være avgjørende. Vi vurderer fortløpende om det skal innføres krav om pass i Tromsø. Jeg er veldig glad for at dette nå kommer i verktøykassa, sier ordføreren til Dagbladet.

Tror flere vil vaksinere seg

Hvor stor effekt coronapasset vil ha, har vært gjenstand for diskusjon.

I det faglige grunnlaget til regjeringen, vurderte FHI at effekten coronapass kan ha på reduksjon i smitte og innleggelser trolig er liten, dersom test skal være et mulig kriterium for å få grønt pass.

Der slo de også fast at en indirekte effekt etter innføring av coronapass i andre land har vært at flere vaksinerer seg. Instituttet understreket samtidig at Norge har svært høy vaksineoppslutning, og at denne effekten vil være moderat til liten her til lands.

Wilhelmsen tror ikke denne konklusjonen stemmer. Han mener effekten vil være god og komme raskt.

- Jeg er uenig med FHI som sier at det ikke har vaksineeffekt å innføre passet, sier ordføreren, før han utdyper:

- Det er tre ting som vil skje ved innføringen av passet: I Tromsø har nesten 3000 bare tatt én vaksinedose, som betyr at de er mer utsatt for smitte. Mange av dem vil ta dose to for å få passet nå. I tillegg kommer arbeidsinnvandrere som kommer til Norge til å vaksinere seg for å kunne ta del i samfunnslivet. Den tredje gruppa som vil vaksinere seg, er de som ikke er vaksinemotstandere, men som likevel har avstått fra å vaksinere seg til nå, fordi de for eksempel mener viruset ikke er så farlig. Dette har man sett i for eksempel Danmark, sier Wilhelmsen.

TROR PÅ HØY EFFEKT: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen har inntil videre droppet innføring av coronapass, men tror en eventuell innføring vil gi god effekt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
TROR PÅ HØY EFFEKT: Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen har inntil videre droppet innføring av coronapass, men tror en eventuell innføring vil gi god effekt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

På spørsmål om det egentlig er en uenighet mellom FHI og Tromsø-ordføreren, svarer assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Knudsen, følgende i en e-post:

- Coronasertifikatet er et verktøy som skal kunne lette på andre inngripende smitteverntiltak. Det er mulig at innføring vil føre til økt etterspørsel etter vaksinasjon, men vi ønsker å presisere at dette ikke er formålet med coronasertifikatet.

- Var uheldig

Tromsø-ordføreren har vært kritisk til at det har tatt tid å få på plass en løsning som ivaretar personvernhensyn.

- Passet var det samme som ble brukt på grensa ved innreise. Det mente vi var uheldig. Du måtte gi fra deg helseopplysninger, mens man i andre land fikk grønt eller rødt bare ved å skanne en QR-kode, sier Wilhelmsen.

Han understreker at det er forskjell på å framvise personopplysninger til politiet, som har taushetsplikt, og til andre som nå skal kunne kontrollere coronapassene, som ei dørvakt.

- Til og med i Russland er personopplysninger skjult i coronapasset. Det kan ikke være så vanskelig, selv om det har tatt så lang tid.

OMIKRON: Omikron-varianten har for første gang blitt påvist i Norge. Vis mer

FHI: - Har gått raskt

Den forenklede versjonen som nå er lansert er, som Tromsø kommune har etterlyst, en løsning som viser mindre data. Den består av to hovedelementer - et sertifikat du kan hente på Helse-Norge, og en app for kontrollører som skal sjekke QR-koden når du bruker sertifikatet.

Ved å skanne QR-koden får kontrolløren bare se om du har et gyldig (grønt) eller ugyldig (rødt) sertifikat.

- For den første delen, selve sertifikatet, så hadde vi allerede klar EU-kontrollsida som brukes til reiser i EU, men vi trengte tid for å oppdatere reglene i den nasjonale kontrollsida, slik at det som ble forskriftsfestet ble innarbeidet i sertifikatet, skriver Gunn Peggy Knudsen.

- Hvorfor har det tatt tid å få på plass den nye løsningen?

- Det som har tatt tid er utvikling og oppdatering av regler i sertifikatets nasjonale kontrollside som er dataminimert, å teste at det fungerer slik det skal og utarbeide veiledningsmateriell til kommunene, skriver Knudsen.

Hun understreker at arbeidet har tatt under to uker fra regjeringens forskrift, som åpnet for innenlands bruk av coronapass, ble vedtatt.

- Regelendring i app for kontrollør tok to dager, så dette har gått raskt.

- Veldig glad

Når passet nå endelig er klart til bruk, har vil Tromsø foreløpig ikke innføre bruk. Dette fordi smitten nå rett og slett er for lav til at det er hensiktsmessig.

Likevel tar Wilhelmsen imot corona-passet med åpne armer.

- Jeg er veldig glad for at dette kommer nå, og er sikker på at flere kommer til å ta det i bruk for å få samfunnet opp og gå. Smitten er på vei ned i Tromsø, men bølge fire kommer mest sannsynlig, og da vil passet være avgjørende. Så vi vurderer fortløpende om det skal innføres krav om pass også i Tromsø, sier Wilhelmsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer