Danmark:

Forventer stor våreffekt

Basert på nye og svært usikre utregninger, mener danske Statens Serum Institut at våren kan ha en avgjørende effekt på antallet nye smittetilfeller og innleggelser.

FORVENTER EFFEKT: Danske helsemyndigheter forventer at våren og sommeren vil ha avgjørende effekt på smittespredningen. Foto: Paul Brown / REX/ NTB
FORVENTER EFFEKT: Danske helsemyndigheter forventer at våren og sommeren vil ha avgjørende effekt på smittespredningen. Foto: Paul Brown / REX/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da danske politikere i Folketinget skulle diskutere ytterligere gjenåpning av samfunnet i forrige uke, fikk de utdelt et notat fra Statens Serum Institut (SSI) som viste modelleringer av hvordan våren og sommeren vil påvirke smittespredningen.

Notatet var utarbeidet av SSIs ekspertgruppe for matematisk modellering av covid-19, og har ikke blitt publisert, men flere danske medier som Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og TV 2 har publisert deler av innholdet.

«Sesongeffekten har avgjørende betydning for prognosene for utviklingen i smittetall, nyinnleggelser og innlagte», står det skrevet i notatet.

«Ut fra modellene estimeres det at sesongeffekten gradvis reduserer smittespredning og kan utgjøre opptil 30 prosent reduksjon i smittespredning i midten av mai sammenliknet med midten av mars, gitt at temperaturutviklingen i Danmark følger klimanormalen».

Også Folkehelseinstituttet antar at varmere vær vil ha en positiv effekt på smittespredningen, men man har ikke forsøkt å tallfeste effekten i Norge.

Usikkerhet

Utregningene baserer seg på epidemiutviklingen i Sverige i perioden fram mot sommeren 2020, ettersom de hadde et betydelig mindre tiltaksnivå. Modelleringene tar også for seg forskjellige scenarioer, og regner ut hvilken betydning de vil ha for antall innleggelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer