Forventer strøm av rumenske vinningskriminelle

Politiet advarer naive nordmenn.

PROFESJONELLE KRIMINELLE: Politiet i Asker og Bærum politidistrikt forteller om en stor økning i salg av falskt gull, lommetyverier og butikktyveri. Her er to kvinner filmet i ferd med å stjele fra en butikkundes veske. Foto: Overvåkingskamera
PROFESJONELLE KRIMINELLE: Politiet i Asker og Bærum politidistrikt forteller om en stor økning i salg av falskt gull, lommetyverier og butikktyveri. Her er to kvinner filmet i ferd med å stjele fra en butikkundes veske. Foto: OvervåkingskameraVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tiggere og gatemusikanter fra Romania er blitt et vanlig syn i enhver norsk storby, og i sommer venter politiet en strøm av vinningskriminelle fra det østeuropeiske landet.

Politiførstebetjent Irene Feyerstein ved Asker og Bærum politidistrikt har allerede pågrepet flere.

- Det er umulig å si akkurat hvor mange som kommer i løpet av sommeren, men vi forventer svært mange nå som Romania er med i EU. Eksempelvis pågrep vi ni i forrige uke og fem i går, og det er bare i Bærum, sier Feyerstein.

Ifølge Feyerstein er ikke kriminelle rumenere noe nytt, men typen kriminalitet har endret seg. Fjoråret var preget av organiserte og grove tyverier fra villaer, mens årets kriminelle holder seg mer på gata.

- Det er blitt en eksplosjon i rumenere som selger falskt gull, sier Feyerstein.

Naive nordmenn
Feyerstein tror mange rumenere kommer til Norge for å finne lykken i et rikt land.

I tillegg tror hun vi er lettere å lure enn mange andre folkeslag.

- Vi er litt naive, vi norske, sier hun.

- Vi kjøper gull og tror at det er gull. Vi har ikke så mye vakthold i butikker og er lettere å avlede.

Stjeler fra butikker og lommer
Hun sier at de kriminelle rumenerne er svært pågående, og kan simulere biltrøbbel langs veien for å få folk til å stoppe og kjøpe falskt gull. I tillegg er også lommetyveri og butikktyveri utbredt.

- Én person ber gjerne om hjelp til å finne fram på et kart, mens en annen person stjeler lommeboka di, sier Feyerstein.

- De har også dype lommer innenfor skjørtene sine som de fyller med stjålne varer fra butikker. De fem vi tok i går hadde preparerte bager med folie på innsiden som hindret butikkalarmen fra å gå av. De fikk med seg kosmetikk for tusenvis av kroner. Det er også en del innbrudd i boliger om natta, og vi frykter at det skal bli mer av dette framover.

Hun understreker at Kripos vil komme på banen dersom kriminelle rumenere blir et samfunnsproblem.

- Hold dere unna dem
Feyerstein oppfordrer publikum om å ikke gå i dialog med personer som tilbyr gull, og å være våken for rumenere som later som om de har biltrøbbel.

- Hold dere unna dem. Slik blir det ikke noe marked for dem her. Dersom de står ved veikanten og later som om de har gått tom for bensin, er det lurt å heller ringe 112 enn å stoppe.

Hun understreker at man har plikt til å stoppe ved ulykker, og at man selv må vurdere situasjonen.

Dersom man skulle bli lurt av rumenere langs landeveien eller gå i fella og kjøpe falskt gull, er Feyerstein klar på hva som må gjøres.

- Det må anmeldes. Uten anmeldelser har vi heller ikke sak, og får ikke dømt dem og utvist dem fra landet.