Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forventer varmerekord på julaften

Grått, mildt og vått på julaften

 MILDT: Det ligger an til å bli en mild og våt julaften i store deler av landet. Foto: Meteorologisk institutt
MILDT: Det ligger an til å bli en mild og våt julaften i store deler av landet. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2015 er på vei til å bli det varmeste året som noen gang er målt, og desember har vært så langt vært mye varmere enn normalt. I Oslo-området ligger temperaturen fem grader over det som er normalt i desember.

- En varmerekord er ikke utenkelig, sier statsmeteorolog Kristin Seter. 

Plussgrader i fjellet Statsmeteorologene over hele landet kan melde om mildvær og regn, men unntak av noen steder i fjellet og Finnmark.

- Det blir veldig midt på Sør- og Østlandet. Til nå har det vært så mildt at det til og med har vært plussgrader i fjellet, men i de nærmeste dagene kan det synke ned under null noen steder i høyden, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet.

Nedbør vil komme som regn og det er ventet mye vind, både i fjellet og inn mot kysten. Dette kan fortsette helt fram til julaften.

- De som skal kjøre over fjellet bør følge ekstra nøye med, for det kan bli vanskelige kjøreforhold, sier Seter.

I lavlandet blir temperaturene høye. Kristiansand kan få opptil åtte grader på julaften, og i Oslo vil det ligge et sted mellom fem og seks grader.

Mye regn og vind Søndag og natt til mandag ventes det store nedbørsmengder på Vestlandet og flomvarselet ble satt til rødt nivå.

- Dette er alvorlig, og er en flom som inntreffer sjeldent og som kan gjøre vesentlig skade, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i Norges vassdrags- og energidirektoraet til NTB søndag.

Flomvarselet gjelder for hele Hordaland. Varsel på gult nivå er sendt ut for Rogaland og Sogn og Fjordane.

Men nedbøren kan avta jo nærmere julaften vi kommer.

- Både på Vestlandet og i Trøndelag blir det mye regn og vind, men forhåpentligvis ikke like store nedbørsmengder som vi har nå, sier Kristin Seter.

Ikke håp om hvit jul Snøgrensa for Vestlandet ligger på 1000 meter, men ifølge Seter er det ikke håp om hvit jul sør for Stadt.

- I helga har minimumstemperaturene om natta vært rekordhøye flere steder. Nå er det absolutt på det varmeste, og det kan nok bli litt kaldere mot julaften. Men Bergen kan få åtte varmegrader på julaften, sier Seter.

Nordland og Troms kan heller ikke vente seg noe annet enn mildvær og regn.

- Det blir gråvær og plussgrader i Nordland og Troms. Bodø får en grå julaften med 6 grader. Det blir grått i Tromsø også, med tre grader og regn, sier statsmeteorolog Gunnar Noer.

Til de som håper på hvit jul har han likevel en god nyhet.

- Det er så mye snø i Tromsø, at det regnet som kommer ikke er nok til å smelte snøen. Det blir altså hvit jul.

Finnmark er landets eneste fylke, hvor meteorologene garanterer minusgrader.

- I Finnmark blir det snøbyger og fine skiforhold, og på julaften er det gode muligheter for å se stjernehimmel. Temperaturene vil ligge godt på minussiden og det kan bli ned i 15 minus, sier Noer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media