Forventer vestlige bakkestyrker i Libya

Russerne tror NATO vil sende inn bakkestyrker hvis Kadhafi ikke går av.

FLY OG SOLDATER?: Til nå har koalisjonsstyrkene kun innrømt luftangrep på Libya. Men dette kan endre seg, sier russerne. Her er norske fly på Kreta. Foto: Scanpix/Lars Magne Hovtun/Forsvaret
FLY OG SOLDATER?: Til nå har koalisjonsstyrkene kun innrømt luftangrep på Libya. Men dette kan endre seg, sier russerne. Her er norske fly på Kreta. Foto: Scanpix/Lars Magne Hovtun/ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en radiotale til det amerikanske folket fredag kveld kalte Barack Obama Operation Odyssey Dawn i Libya for en suksess.

- Vi har ødelagt Libyas luftforsvar. Kadhafis styrker er ikke lenger på frammarsj i Libya, sa Obama.

Men russiske medier skriver noe annet og myndighetene i landet antar at en bakkeinvasjon blir løsningen dersom Kadhafi ikke går av.

- Invasjon i april-mai En ikke-navngitt kilde i den russiske etterretningen sier til nyhetsbyrået RIA Novosti at den vestlige koalisjonen planlegger en bakkebasert operasjon i Libya som kan settes i verk sent i april eller tidlig i mai.

- Informasjon fra forskjellige kanaler tyder på at en operasjon på bakken blir satt i verk dersom koalisjonen feiler å få Kadhafi til å kapitulere med bombing fra luften, sier kilden til RIA Novosti.

De siste dagene har opprørerne i Libya tatt kontroll over oljebyen Ajdabiyah, men det er fortsatt harde kamper i Misrata og Brega. Vestlige jagerfly bomber Kadhafis stillinger i Misrata vest i Libya lørdag.

- Sannsynlig angrep Sjefen for den russiske generalstaben, general Nikolai Makarov sier til nyhetsbyrået Interfax at en invasjon langs bakken er sannsynlig.

- Slik jeg ser det, har ikke bombingen fra luften gitt de resultatene koalisjonen ønsker. Hvis målet var å styrte Kadhafi-regimet, vil de sannsynligvis ikke klare det uten en fase på bakken, sier Makarov.

NATO skal ha et møte med Russland på tirsdag, hvor FN-resolusjonens begrensninger skal diskuteres. Russland anser alle vestlige bakkestyrker i Libya for en invasjon av landet, ifølge Russlands spesialutsending til NATO, Dmitry Rogozin.

Utelukker ikke bakkestyrker I talen sin benektet Obama at USA tenker å utplassere bakkestyrker i Libya, noe som for øvrig FN-resolusjon 1973 forbyr i klartekst. Dette er en bekreftelse på hans utsagn dagen etter resolusjonen, den 18. mars.

Men i motsetning til Obama, har militærsjefen i det britiske militæret, Nick Harvey, et tidligere intervju med the Telegraph ikke avvist en «begrenset» bakkeoperasjon i Libya.

Amerikanske hangarskip, som befinner seg utenfor Libyas kyst, deriblant USS Kearsarge, skal ha rundt 2000 marineinfanterister om bord som står klare til landbaserte oppdrag, som å redde piloter dersom de må skyte seg ut over Libya.

 SKAL DE INN?: 2200 Marinesoldater fra USAs 26th Marine Expeditionary Unit stasjonert utenfor Libya, her under et oppdrag i Liberia Foto: Scanpix/AP Photo/Ben Curtis.
SKAL DE INN?: 2200 Marinesoldater fra USAs 26th Marine Expeditionary Unit stasjonert utenfor Libya, her under et oppdrag i Liberia Foto: Scanpix/AP Photo/Ben Curtis. Vis mer