Forventet levealder i USA ned fem år

Grunnet ekstrem overvekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventet levealder i USA vil synke med fem år i løpet av den nærmeste tiden, skriver AP. Trenden de siste årene har vært stadig høyere forventet levealder, men nå spår forskere et skifte, i følge en rapport som ble publisert torsdag.

Mer enn kreft og hjerteproblemer

- Innen 50 år, vil overvekt redusere forventet levealder, som nå er på 77,6 år, med minst to til fem år, viser utregninger forskerne har gjort. Det er mer enn kreft eller hjerteproblemer reduserer levealderen, sier forskningsleder S. Jay Olshansky ved universitetet i Illinois.

Dette vil reversere den mest stabile økningen i forventet levealder som har funnet sted de siste 200 årene. De sosiale og økonomiske konsekvensene vil bli enorme, frykter Olshanky og de andre forskerne.

- Gjør vi ikke noe for å hindre dette, vil dagens yngre generasjoner for første gang i moderne historie leve kortere og mindre sunt enn foreldrene sine, sier Olshansky.

Og det haster visst. Overvekt blant barn i USA har hittil redusert forventet levetid med fire til ni måneder, sier forskerne. Minst 15 prosent av skolebarna lider av overvekt.

Ikke enighet om funnene

Rapporten er utgitt i New England Journal of Medicine. Forordet reiser spørsmål om sannhetsgestalten ved beregningene.

- Riktignok er overvekt et økende problem. Men vi må ta med i beregningen de medisinske framskrittene, selv om disse kan bli forminsket eller utlignet av overvektproblemet, sier Samuel H. Preston, demografiekspert ved universitetet i Pennsylvania.

Selv om ikke alle ekspertene er enige i metodene som er brukt, nøler de med å avvise rapporten.

- Utregningene er kan hende ikke perfekte. Men den burde få myndighetene til å åpne øynene for farene ved ekstrem overvekt, sier doktor JoAnn Manson ved Harvard\'s Brigham and Women\'s Hospital.

Urovekkende

Gjennomsnittlig levealder i USA ligger allerede under mer enn 20 andre land de liker å sammenligne seg med. Og statistikken er ikke lovende.

- To av tre voksne er overvektige, blant disse er halvparten ekstremt overvektige, sier barnelege David Ludwig ved Children\'s Hospital Boston som deltok i rapporten.

- Nesten 30 prosent av barna i USA er veldig overvektige, dobbelt så mange som for 25 år siden. Og diabetes hos barn har blitt tidoblet de siste 20 årene.