Nybø hadde jobbintervju med forsvarsministeren

- Forventet reaksjoner

Næringsminister Iselin Nybø gjorde selv det siste jobbintervjuet med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til jobben som fiskeridirektør. - Jeg ble positivt overrasket over hvor grundig det var, sier toppbyråkraten som anbefalte ansettelsen.

SISTE ORD: Næringsminister Iselin Nybø (V) skjønte at ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som fiskeridirektør ville bli kontroversiell. Derfor gjennomførte hun selv det siste og avgjørende jobbintervjuet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SISTE ORD: Næringsminister Iselin Nybø (V) skjønte at ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som fiskeridirektør ville bli kontroversiell. Derfor gjennomførte hun selv det siste og avgjørende jobbintervjuet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Hvordan endte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) med å bli utnevnt som fiskeridirektør, er et spørsmål opposisjonen på Stortinget og fiskerinæringen har stilt siden utnevnelsen i fjor høst.

Denne uka avsluttes arbeidet med den kontroversielle ansettelsen i kontroll- og konstitusjonskomiteen der det også er blitt gjennomført en høring med næringsminister Iselin Nybø (V) som sto for ansettelsen.

Sentralt i opposisjonens kritikk er at Bakke-Jensen var i en samtale med departementet 8. juni i fjor, ti dager før han formelt søkte på jobben. Ifølge innkallingen var møtet en «kandidatpresentasjon».

- Bakke-Jensens initiativ

Assisterende departementsråd Morten Berg hadde det administrative ansvaret for ansettelsen av Bakke-Jensen.

Berg gir nå et intervju til Dagbladet for å opplyse om prosessen som endte med ansettelsen.

Berg forteller Dagbladet at han ønsket å være til stede på kandidatpresentasjonen av to grunner: Han kjente ikke til Frank Bakke-Jensens og han ville forsikre seg om at alt ble gjort pinlig korrekt hvis en sittende statsråd skulle bli ansatt som fiskeridirektør.

- Departementet mente det var riktig å vente med en samtale med Bakke-Jensen til han selv tok initiativet. Det var ikke slik at departementet aktivt innkalte Bakke-Jensen før han indikerte at han var interessert i stillingen, sier Berg til Dagbladet.

- Ordinært intervju

Rekrutteringsbyrået Anrop tok derfor kontakt med departementet og sa at Bakke-Jensen var interessert i stillingen og spurte om departementet var interessert i en samtale med ham.

Det sa departementet ja til.

Under høringen på Stortinget omtalte næringsminister Nybø kandidatpresentasjonen som en uformell samtale, mens Berg omtalte det som et jobbintervju.

- Det er glidende overganger mellom ulike typer samtaler i en ansettelsesprosess. Men denne samtalen ble i realiteten å regne som et ordinært intervju, sier Berg.

Avviser innblanding

Morten Berg og ekspedisjonssjef Vidar Landmark skrev sammen innstillingen om hvem de mente var den beste kandidaten til å bli ny fiskeridirektør.

- Ble dere forsøkt påvirket på noen som helst måte? Enten av fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen, Iselin Nybø eller andre fra politisk ledelse?

- Nei, statsråden la seg overhodet ikke opp i hvem vi anbefalte. Var det en favorisering? En uetterrettelig vurdering av Frank Bakke-Jensen? Mitt svar på det - siden jeg hadde ansvaret - er et krystallklart nei, sier Morten Berg.

Og fortsetter:

- Vi på faglig embetsside er helt sikre på hvem vi mener var den beste kandidaten. Vi har gjort en veldig grundig vurdering. Det som var viktig for oss var å gi Frank Bakke-Jensen nøyaktig samme vurdering og undersøkelser som en hvilken som helst annen kandidat. Nettopp for å kunne stå for at denne utnevnelsen var faglig holdbar.

Nybø-intervjuet

Berg og Landmark ga da en uttalelse til statsråd Nybø der de mente Bakke-Jensen var den beste kandidaten til fiskeridirektørstillingen. I finaleheatet var det ytterligere to kandidater.

Saken havnet da på statsråd Iselin Nybøs bord.

Nybø gjennomførte da et siste jobbintervju av sin regjeringskollega Bakke-Jensen. Nybø intervjuet ikke de to andre mest aktuelle kandidatene.

- Det er ikke helt uvanlig, men det vanlige er at statsråden ikke har det intervjuet. Det var et skikkelig intervju. Jeg ble positivt overrasket over hvor grundig Nybø var, og så sluttet hun seg til vår uttalelse, sier Morten Berg.

Utfordret på rolleforståelse

Iselin Nybø bruker selv ikke intervju, men i stedet «samtale» om møtet hun hadde med sin regjeringskollega før hun gikk inn for å gi ham fiskeridirektørjobben.

Hun viser til den forskjellige betegnelsen Morten Berg og hun selv har om det første jobbintervjuet Bakke-Jensen hadde i departementet når hun svarer:

- Før vi begynte å kløyve på ordene ville jeg kalt det en grundig samtale, ikke et intervju. Men ja, jeg valgte å ta den samtalen med Frank fordi jeg skjønte at det var en spesiell anbefaling embetsverket kom med, og at den ville vekke reaksjoner. Men deres tilbakemelding var veldig tydelig på at Frank Bakke-Jensen var den beste kandidaten. Det er den beste kandidaten som skal få jobben, selv om han er forsvarsminister, sier Nybø til Dagbladet.

- Hvordan var intervjuet?

- Jeg utfordret Frank litt på rolleforståelse, og aspekter ved denne jobben som er annerledes fra den posisjonen han har i dag. Det var en grundig prat, hvor jeg stilte mange spørsmål, sier Nybø.

Solberg-praksis

Kort tid etter jobbintervjuet Nybø gjennomførte med Bakke-Jensen innstilte hun forsvarsministeren til jobben som fiskeridirektør og han ble formelt ansatt av Kongen i statsråd.

Det er den tredje statsråden Erna Solberg-regjeringen har utnevnt til toppstillinger i embetsverket.

I 2014 ble Elisabeth Aspaker utnevnt til statsforvalter i Troms (tiltrådte i 2017), i 2018 ble Bent Høie utnevnt til statsforvalter i Rogaland (tiltrer når han er ute av regjering) og nå sist Frank Bakke-Jensen som ble utnevnt til fiskeridirektør i fjor.

Alle tre er fra Erna Solbergs eget parti Høyre. Før Solberg-regjeringen har aldri en statsråd blitt utnevnt til høye stillinger i embetsverket i Norge.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer