Forvirra, du også?

Hva er det egentlig som skjer i Fremskrittspartiet om dagen? Vidar Kleppe versus Åse Schmidt. Og hva gjør Frp-navn som Fredrik Ugland Litleskare, Sigrun Sangolt Natås, Jørn Stang og Terje Søviknes i partiet? Dagbladet.no gir deg oversikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-leder Carl I. Hagen har i lengre tid drevet et aktivt spill for å fjerne partiveteranene Vidar Kleppe, Øystein Hedstrøm, Jan Simonsen, Dag Danielsen og Fridtjov Frank Gundersen. Menn som i årevis har blitt kjørt fram som Hagens gode støttespillere, men som etterhvert har blitt en byrde for en regjeringskåt Hagen. Nå skal såkalte ødeleggende elementer i partiet fjernes, og allerede til helgen starter slagene. I de neste tre ukene avgjøres nominasjonene i fylkene.

Schmidt versus Kleppe

Nominasjonsmøtet i Vest-Agder starter førstkommende lørdag. Vil den ganske ukjente Hagen-kvinnen Åse Schmidt ta over plassen som Kristiansand-politikeren Vidar Kleppe har hatt de siste åra?

Det er i hvert fall brutt ut full krig mellom Hagen og stortingsrepresentant Vidar Kleppe. Hagen har gått inn i nominasjonsprosessen og anbefalt at Schmidt bør erstatte Kleppe på Stortinget. Noe som har utløst sterke reaksjoner i Kleppes hjemfylke. Kleppe har inntil nylig ledet med klar margin i fylkespartiet, men Schmidt skal ha halt kraftig innpå og kan godt være fylkets representant når helga er over.

 • Åse Schmidt blir omtalt som Hagens nikkedukke av motstandere. Den SAS-ansatte trebarnsmoren er en av partilederens favoritter i sentralstyret, og Hagen omtaler mandalitten som ung og ressurssterk.

  Ryktespredning i Hordaland


  I Hordaland opplever Frps nestleder Terje Søviknes at folk i partiet bruker rykter om hans privatliv i nominasjonskampen i partiet. Søviknes' motstandere håper, ifølge BA, at nestlederen vil trekke seg for å hindre mer skittkasting.

  - Jeg tror det er hold i ryktene og håper han trekker seg, sier styremedlem i Hordaland, Ola Opedal, til avisen. Også i Hordaland starter nominasjonsmøtet lørdag.

 • Os-ordfører Søviknes er Hagens mann i Hordaland.

  Oslo-kaoset fortsetter


  Oppvasken i Oslo Frp er ikke over etter at Dag Danielsen ble suspendert fra partiet. I går ble det klart at valgkomiteen i Oslo Frp ikke går inn for at den midlertidige formannen i Oslo Frp, Arve Lønnum, stiller til valg som ny formann av partiet på Oslo Frps årsmøte. Dette bare drøyt en måned etter at Lønnum ble valgt til midlertidig formann.

  Nominasjonsmøtet i Oslo avholdes denne helga.

  Men det er ikke bare i Hordaland, Oslo og Vest-Agder at Frp-hoder kan rulle. Neste helg er det nominasjonsmøter i John Alvheims Telemark. Helga etter braker det løs i Jan Simonsens Rogaland - og Øysteins Hedstrøms Østfold.

  Noen av krigerne:


 • Sigrun Sangolt Natås: og store deler av grasrota i Hordaland Frp, det største fylkespartiet, står bak et nytt opprør mot Hagens kronprins, Terje Søviknes. Sangolt Natås er leder for Hordaland Frp, men har blitt forsøkt skviset ut av lederstolen ett år før tida.
 • Også partiveteranen Fredrik Ugland Litleskare fra Stord er i mot Søviknes' kandidatur.
 • Jørn Stang er stortingsrepresentant i Østfold. Han har andreplassen etter Hedstrøm, og kjemper som besatt for å beholde denne. Stang er nokså ukjent som rikspolitiker.
SCHMIDT MOT KLEPPE:I helga avgjøres det om Vidar Kleppe må gi fra seg stortingsplassen til den mindre kjente Åse Schmidt.
FREDRIK UGLAND LITLESKARE er i mot Hagens ønske om å ha Terje Søviknes som førstemann i Hordaland.
HEDSTRØM OG STANG er personer Hagen ønsker ut av Frp.
SØVIKNES, HAGEN OG JENSEN er forløpig enige om hvordan Fremskrittspartiet skal styres.