Forvirrede frukttrær blomstrer på nytt

Været har spilt naturen flere puss denne sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uvanlige forhold når det gjelder varmt og kjølig vær, nedbør og tørke, har fått forvirrede frukttrær til å blomstre for annen gang.

Morelltreet til Einar Kristiansen i Grimstad er for eksempel så omtåket av augustheten at det har nyutsprungne blomster. Ifølge Agderposten har Kristiansen, som til daglig er dyrlege i Orkdal i Sør-Trøndelag, aldri sett noe lignende tidligere.

Epler og blomster på samme tre

Det har heller ikke gårdbruker Ragnar Aarflot i Volda. Han kan vise fram et epletre av sorten Leiknes som bære både epler, blomsterknopper og fullt utsprungne blomster på samme tid.

- Jeg er ingen fruktgartner, men har likevel aldri sett noe lignende, verken her i hagen her eller andre steder, sier Aarflot til Sunnmørsposten.

Andre steder i landet rapporteres det om rhododendron som overmodig lar knoppene briste, trekvart år før tiden.

Ingen ny frukt

Og at det er sjelden med høstblomstring, det bekrefter professor Finn Måge ved institutt for plantefag ved Norges Landbrukshøgskole på Ås.

- Spesielle og langvarige tilstander av kombinasjonen varme/tørke er grunnen til at frukttrærne kan glemme den fysiologiske hvilepausen de skal gjennom før en ny vår, sier Måge til Sunnmørsposten.

Han knuser imidlertid håpet om en andre innhøsting.

- Det vil ikke være mulig å få flere eplehøster på ett år. Før eller senere vil nok vinteren komme i år også, sier Måge.