Bergen kommune:

Forvirrende juleråd

Bergen kommune erkjenner at testing før man reiser hjem til jul kan gi falsk trygghet, men anbefaler det likevel. Dette på tross av advarsler fra regjeringen og norske helsemyndigheter.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man bør være ekstra forsiktig de to siste ukene før man reiser hjem. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.8K
Se mer

Bergen kommune anbefaler alle sine innbyggere å teste seg 72 timer før de skal reise noe annet sted i Norge til jul. Dette er stikk i strid med anbefalingene til statsminister Erna Solberg og norske helsemyndigheter.

Både Solberg, helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet har nylig uttalt til Dagbladet at de ikke anbefaler testing før man reiser hjem til jul fordi dette kan gi falsk trygghet.

Bergen-råd

Dagbladet stilte Bergen kommune følgende spørsmål: «Hvilke vurderinger har dere gjort omkring denne anbefalingen?» og «Hvordan forholder dere dere til at dette kan føre til falsk trygghet?»

- Vi er enig i at testing før hjemreise kan gi falsk trygghet, og støtter anbefalingen fra regjeringen om å redusere antall nærkontakter før hjemreise, uttaler helsebyråd Beate Husa til Dagbladet og fortsetter:

- Samtidig er det viktig at alle som har symptomer eller mistanke om smitte tester seg, slik at vi får avdekket mest mulig av smitten og dermed kan begrense den.

På tross av at Bergen kommune erkjenner at testing før hjemreise kan gi falsk trygghet, har de foreløpig ikke valgt å trekke anbefalingen.

VAKSINE: Helsedirektør Bjørn Guldvog snakker om hvordan tiden fram mot vaksine kan bli. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Solberg snudde

Statsminister Solberg anbefalte innledningsvis testing før hjemreise til jul, men snudde i forrige uke. Samtidig uttalte helseminister Høie til Dagbladet at falsk trygghet kan gi alvorlige konsekvenser.

- Vi anbefaler ikke testing før man reiser hjem til jul fordi en test bare gir et øyeblikksbilde. Dersom du ikke har symptomer, og ikke har grunn til å tro at du er smittet, så vil en negativ test kunne gi falsk trygghet. Dersom man lar være å overholde én meter avstand eller klemmer bestemor, som man skal holde to meter avstand til, så kan man bidra til at smitten sprer seg, sa Høie til Dagbladet.

Helsedirektør Guldvog forklarte til Dagbladet at man kan teste negativt selv om man er smittet, samt at man kan bli smittet rett etter at man har testet seg. Avdelingsdirektør Vold i FHI trakk heller fram andre smitteverntiltak som man kan følge i jula.

- Dersom du tester deg og deretter reiser hjem til jul, så kan du ikke senke skuldrene gjennom jula, dessverre. Det er de generelle rådene som fortsatt gjelder. Et godt tiltak vil være å passe litt ekstra på at man ikke omgås så mange før man reiser hjem, og at man passer på dette også når man har kommet hjem, sa hun til Dagbladet.

JULEFEIRING: Statsminister Erna Solberg forteller om hvordan hun ser for seg egen julefeiring i år. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Omstridt håndtering

Det har stormet rundt byrådet i Bergen i forbindelse med deres håndtering av coronaepidemien: Alle ansatte hos kommuneoverlegen har sagt opp jobben, byrådet innførte et omstridt forbud mot private sammenkomster med over fem personer, samt at de har vært involvert i en offentlig konflikt med kulturminister Abid Raja knyttet til tiltak mot arrangementer.

På den andre siden ser Bergen kommune ut til å lykkes for andre gang med å slå ned omfattende lokal smittespredning. Først slo de ned smittespredningen som kom på seinsommeren, og nå ser de en tydelig nedgang i smittetallene igjen.

JUL: Bent Høie snakker om hva som er viktig å tenke på før årets julefeiring. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Sykehjemstiltak

Tirsdag anbefalte Bergen kommune også sykehjemsbeboere å ikke dra på permisjon i jula. Dette går også utover regjeringens juleråd. Bergen kommune skriver at «dersom beboere likevel velger å dra på permisjon, må de være i karantene på rommet sitt i fire dager ved tilbakekomst».

Helsebyråd Husa sier til Dagbladet at det er gledelig at Bergen ser en tydelig nedgang i smittetallene, men at smittetrykket likevel er for høyt, og at de registrerer flere tilfeller med ukjent smittevei.

- Faren for smitte er derfor fremdeles klart til stede, og det gjør at vi vurderer det nødvendig å anbefale at sykehjemsbeboere ikke bør dra på permisjon. Covid-19 kan gi svært alvorlig sykdom hos eldre, og ved å dra på permisjon utsetter man også andre beboere for en stor risiko, sier Husa.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

Karantenetid

Videre uttaler Husa at de forstår at mange sykehjemsbeboere likevel kan ønske å dra på permisjon, og at kommunen derfor har innført karantenetid på fire dager for dem som gjør det.

- Sykehjemmene i Bergen legger til rette for hyggelige julefeiringer for beboerne med god mat, underholdning og sosialt samvær. Beboeres psykiske helse gis stor oppmerksomhet og ansatte er opptatt av å skape en god feiring i tråd med den enkeltes ønsker og behov, sier Husa og fortsetter:

- Dersom nære pårørende ønsker å spise julemiddag med beboere på julaften, skal sykehjemmene tilstrebe å tilrettelegge for dette på beboerens rom eller et annet rom hvor andre beboere ikke er til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer