Forvirret av strømpris-oppslagene?

- Det var fra himmel til helvete på under 24 timer, sier analytiker om medieoppslagene om strømpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Strømprisene kan bli nær null, skriver Dagens Næringsliv.

Samtidig skriver VG i dag at Hafslund sjokkerer og øker strømprisen med 36 prosent.

Fra himmel til helvete - Det var fra himmel og helvete på under 24 timer. Det er ikke verst, sier sjefanalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Han mener Hafslund nå har valgt å gå tidlig ut og ta en prisøkning litt i forkant for en eventuell kuldeperiode.

- Vi går inn i en periode med kaldere vær og store utfordringer på det svenske kjernekraftmarkedet, at dersom det blir kaldt i området med mest forbruk, rundt Stockholm, får du en utfordring til å skaffe nok kraft momentant. Det hjelper ikke når vi har masse vann i magasinene, når de har akutt behov, sier Brottemsmo.

- Dette handler om framtiden, og framtiden er som vi vet usikker. Hadde kjernekraftverkene i Sverige gått for fullt, hadde prisøkningen vært dempet, sier han videre.

- Så svenskene har skylda?

- Ja, rett og slett.

Andre vil følge Hafslund De andre kraftselskapene kan ta en sjanse og holde prisene lave lengre, men dermed også risikere å gå på en stor økonomisk smell i den første kuldeperioden.

- Erfaringen tilsier at de ikke liker å ta den smellen, så jeg tror de vil følge etter Hafslund, sier Brottemsmo og fortsetter:

- De må tenke på omdømmekostnadene og hva de har å tape på å la være å øke prisene. Hafslund har nok allerede nå tatt den største omdømmekostnaden, så det blir nok mindre problematisk for de andre nå.

- Værvarsel og Sverige øker prisene Informasjonssjef Katarine Finneng i Hafslund mener det er helt normalt at Hafslund nå øker prisene:

- Vi justerer prisen etter markedet, og følger markedssvingningene og handler i tråd med innkjøpspriser. Det er et tørrere og kaldere værvarsel, som sammen med at det svenske kjernemarkedet er ute, drar opp prisen. Prisen vil fremdeles være lav og ikke nærheten av hvor den har vært i tidligere år, sier informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund til Dagbladet.

- Vi har alltid en ambisjon om å være konkurransedyktig på pris, og jeg forventer at alle aktørene følger etter. De kan ikke selge strøm med kraftig tap om de ikke vil være der for kundene i framtiden, sier hun videre.

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund er sjokkert, og kaller Hafslund for Norges strømprisversting i dagens VG.

- Det er leit at han gjør det og vi forstår at kundene blir forvirret. Prisene har vært ekstremt lave fram til nå på grunn av vannstanden i magasinene. Det er veldig synd at kundene får sprikende meldinger, men prisen stiger på denne årstida, sier Finneng.

Hun mener prishoppet fra 33,80 øre/kWh til 45,90 øre/kWh er som ventet og mener den nye prisen fremdeles er bra til å være på denne tiden av året.

- Været er alltid usikkert, og det har snarere kommet som en overraskelse at det har vært så vått lenge. Vi har vært glade for å holde prisene lavt lenge, men må nå justere den på grunn av værutviklingen, sier hun.

Bedre enn i fjor Nord Pool, som er strømbørsen i de nordiske landene, bekrefter at været og Sverige er faktorer som spiller inn. Men situasjonen er bedre enn marerittet i fjor:

- Det har vært mildt vær lenge og regner mye. Magasinene er fulle, og situasjonen er mye bedre enn i fjor. Som situasjonen er per i dag er det jo fremdeles mildt og godt med vann i magasinene. Men blir det kjempekaldt og uten de svenske reaktorene, kan prisene øke, sier informasjonssjef Stina Johansen i Nord Pool til Dagbladet.

- I Norge henger strømprisene tett sammen med været. Nord Pool Spot  beregner bare spotprisen for det kommende døgnet, mens aktører som eks. Hafslund må tenke lengre fremover.  I oktober hadde vi en gjennomsnittspris på under 20 øre/kWh, og jeg kan ikke spå hvor mye den vil øke framover, sier Johansen.

- Forventer ikke nullpris i vinter Det var Salten Kraftsamband (SKS) som gikk ut i Dagens Næringsliv og uttalte seg om strømpriser nær null kroner. På grunn av nærmest fulle magasiner, har SKS blitt tvunget til å produsere strøm selv om prisene har vært lave.

- Det er nok litt tatt ut av sammenheng i Dagens Næringsliv, for vi forventer jo  ikke slike lave priser utover vinteren, men i høstperioder med mye vann i magasinene kan man oppleve timer der man er farlig nært null, sier administrerende direktør Jørgen Gunnestad i SKS Kraftsalg til Dagbladet.

- Jeg mener vi kan oppleve det mer og mer i Norden, og man så det jo også i Sør-Norge i sommer der prisen var på under ett øre i en del timer. Dette betyr ikke nødvendigvis veldig mye for forbrukeren, for noen timer med nullpris har ikke så mye å se på den totale regninga, sier Gunnestad videre.

Han mener man må regne med priser på mellom 35 og 40 øre/kWh i vintermånedene.

- Jeg forstå at slike oppslag i VG og Dagens Næringsliv kan oppleves veldig forvirrende av leserne. Det var litt dumt at de slo det opp sånn. Vi tenker ikke på vinteren når vi snakker om nullpris, men om enkelte perioder i sommermånedene, sier Gunnestad.