FRISK SOM EN FISK: Barack Obama er frisk som en fisk. Flere brev med hiv-infisert blod ble sendt og kolleger i desember. Foto: Jae C. Hong/AP
FRISK SOM EN FISK: Barack Obama er frisk som en fisk. Flere brev med hiv-infisert blod ble sendt og kolleger i desember. Foto: Jae C. Hong/APVis mer

Forvirret mann sendte hiv-infisert blod til Obama

Usikkert om han skal stilles for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann med etiopisk statsborgerskap bosatt i Obamas hjemby Chicago har sendt flere konvolutter med hiv-smittet blod til sentrale medlemmer i den amerikanske admin- istrasjonen, melder Fox news.

Brevene, som hadde flekker med størknet blod på seg, var adressert til delstatsadministrasjonen i Springfield og lagt i postkassen i ukene før innsettelsen av Obama i januar.

Mentale problemer
Mannen er i slutten av tyveårene. Han er nå mistenkt for å ha sendt brevene for å skade den påtroppende presidenten. Inkludert i en konvolutt lå også en billett til feiringen i Grant park i Chicago, der Obama senere festet med flere hundre tusen mennesker.

Ifølge Fox news tar mannen medisiner for å holde mentale problemer i sjakk. I avhør har han gjennom sin bror fortalt at han er en beundrer av president Obama og «ville ha hjelp» av myndighetene.

Han har tidligere vært innlagt for sin oppførsel, blant annet tente han opp bål midt i et lyskryss i Chicago. Han har aldri hatt jobb de tre årene han har oppholdt seg i USA.

«Ville drepe»
Ifølge et vitnemål undertegnet av etterforskerne i saken, ble blodet sendt «med den hensikt å skade eller drepe andre». Men vitnemålet tar ikke opp spørsmålet om en slik forsendelse faktisk kan skade noen.

Som kjent spres bare hiv-viruset gjennom seksuell kontakt med andre, eller ved å dele nåler eller overføre blod fra en smittet til en annen frisk person.

Blod vil ikke forårsake smitte dersom man får det på hendene, og disse er uten kutt eller åpne sårflater. Hiv-virusets overlevelsesevne er også dårlig når det er utenfor friskt blod.

Mannens advokat ønsker ikke å uttale seg om saken til pressen. Mannen er enda ikke tiltalt for forholdet og det er usikkert om saken kommer opp for retten. Det vil avhenge av en medisinsk evaluering.

Obama tok selv en hiv-test i 2006, som bekreftet at han ikke var smittet, for å gå foran med et godt eksempel.