Forvirret om forsvarere

Per Orderud forsøkte på nytt å kvitte seg med Harald Stabell da retten ble satt i dag. Dommeren spurte flere ganger om Per skjønner hva han ber om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens rettsdrama fortsatte på Åråsen i dag. Retten var klar til å settes, juryen var på plass. Men rett etter klokka 9 gikk Per Orderud, forsvarerne Harald Stabell og Cato Schiøtz og førstelagmann Odd Jarl Pedersen på bakrommet. Eneste beskjed de ga var at de vil være tilbake innen et par minutter. Juryen måtte forlate plassene sine, mens de andre tiltalte og deres forsvarere ble sittende og vente. Etter 15 minutter kom de tilbake igjen.

Førstelagmann Pedersen sa ingenting om hva møtet hadde dreid seg om, men startet med å be Per Orderud om å forklare kravet om å kvitte seg med forsvarerne.

- I går ba du om at Schiøtz skulle fortsette alene. Opprettholder du da ditt krav om at han ikke skal prosedere subsidiært?

- Ja.

Dette ga ikke umiddelbar mening for Pedersen siden Schiøtz i går avviste et slikt krav. Han spør på nytt om det er slik at han ønsker at Schiøtz skal fortsette.

- Jeg har tillit til Cato Schiøtz, svarer Per.

- Men betyr det at Schiøtz må avgi en forsikring om ikke prosedere subsidiært, spør Pedersen for andre gang.

- Jeg opprettholder det jeg sa i går.

I tydelige ordelag forsøker Pedersen å bringe på det rene om Per fortsatt krever at Schiøtz ikke skal åpne for ekteparet Orderuds skyld i sin prosedyre.

Omsider får dommeren bekreftet at Per opprettholder kravet til sin forsvarer, noe Schiøtz avviste nok en gang.

Retten trakk seg så tilbake, men alt tyder på at både Schiøtz og Harald Stabell fortsetter som forsvarere for Per Orderud.

Strategibytte

I helgen kom det fram at forsvarerne i sin prosedyre kan komme til å dytte ansvaret over på Veronica i sin prosedyre. De kan komme til å be juryen vurdere om Per Orderud kan være uskyldig selv om jurymedlemmene finner at både drapsplanleggingen og våpenbyttet har funnet sted. Med andre ord, åpne for at Veronica kan ha vært hjernen bak trippeldrapene.

I retten i går krevde Per at forsvarerne dropper denne strategien, som i prinsippet kunne ført til Pers frifinnelse. Men det ville knytte Veronica enda nærmere til drapene.

Dagbladet.no følger rettsdramatikken på Åråsen.

FORTSETTER: Det meste tyder på at Schiøtz og Stabell fortsetter som forsvarere. Nå i en friere rolle.