Forvirring etter skyteepisode

Det er usikkert hva som egentlig skjedde da norske soldater drepte en motorsyklist i Afghanistan.

FORVIRRING RUNDT SKYTEEPISODE: De norske styrkene i Afghanistan drepte en afghansk mann på motrsykkel på lørdag. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. 
Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIX
FORVIRRING RUNDT SKYTEEPISODE: De norske styrkene i Afghanistan drepte en afghansk mann på motrsykkel på lørdag. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFGHANISTAN/OSLO: Forsvaret vet ennå ikke om det først ble rettet skudd mot hjulene på motorsykkelen før norske soldater skjøt og drepte en afghansk mann, forteller kontingentsjef for de norske soldatene i Afghanistan, Ole-Asbjørn Fauske til Dagbladet.

Det er også uklart om mannen var sivil eller opprører, og hvor mange skudd som ble avfyrt. To norske soldater skal ha skutt omtrent samtidig.

Mannen ble skutt på kloss hold på motorsykkel lørdag formiddag, etter at han ikke stanset etter gjentatte advarsler og varselskudd.

— I det øyeblikket vi har fyrt av et varselskudd signaliserer vi at vi i neste øyeblikk vil bruke dødelig makt, men det betyr ikke at vi er pliktig til å gjøre det, sier Fauske.

—Men da kan soldatene skyte for å drepe?

—Ja, de kan da skyte for å drepe, men jeg kjenner ennå ikke detaljene i hva som faktisk skjedde på lørdag, sier Fauske.

Kan skape harme Afghanistan-ekspert og forfatter Elisabeth Eide synes det er betimelig å stille spørsmål ved Forsvarets instrukser dersom man kan skyte og drepe noen bare fordi de ikke stopper — noe det kan være flere årsaker til. —Dersom dette viser seg å være en uskyldig sivilist vil det kunne skape en berettiget forbannelse, sier Eide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer