Forvirring etter skyteepisode

Det er usikkert hva som egentlig skjedde da norske soldater drepte en motorsyklist i Afghanistan.

FORVIRRING RUNDT SKYTEEPISODE: De norske styrkene i Afghanistan drepte en afghansk mann på motrsykkel på lørdag. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. 
Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIX
FORVIRRING RUNDT SKYTEEPISODE: De norske styrkene i Afghanistan drepte en afghansk mann på motrsykkel på lørdag. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AFGHANISTAN/OSLO: Forsvaret vet ennå ikke om det først ble rettet skudd mot hjulene på motorsykkelen før norske soldater skjøt og drepte en afghansk mann, forteller kontingentsjef for de norske soldatene i Afghanistan, Ole-Asbjørn Fauske til Dagbladet.

Det er også uklart om mannen var sivil eller opprører, og hvor mange skudd som ble avfyrt. To norske soldater skal ha skutt omtrent samtidig.

Mannen ble skutt på kloss hold på motorsykkel lørdag formiddag, etter at han ikke stanset etter gjentatte advarsler og varselskudd.

— I det øyeblikket vi har fyrt av et varselskudd signaliserer vi at vi i neste øyeblikk vil bruke dødelig makt, men det betyr ikke at vi er pliktig til å gjøre det, sier Fauske.

—Men da kan soldatene skyte for å drepe?

—Ja, de kan da skyte for å drepe, men jeg kjenner ennå ikke detaljene i hva som faktisk skjedde på lørdag, sier Fauske.

Kan skape harme
Afghanistan-ekspert og forfatter Elisabeth Eide synes det er betimelig å stille spørsmål ved Forsvarets instrukser dersom man kan skyte og drepe noen bare fordi de ikke stopper — noe det kan være flere årsaker til.

—Dersom dette viser seg å være en uskyldig sivilist vil det kunne skape en berettiget forbannelse, sier Eide.

Hun sier at skepsisen mot de utenlandske styrkene i Afghanistan har økt i det siste, og en slik episode kan bidra ytterligere til det.

- I tillegg vil dette kunne brukes av Taliban-vennlige krefter, sier Eide.

Stadig verre
Da Dagbladet ankom Meymaneh seint i går ettermiddag, fortalte lokale afghanere at området i Shirin-Tagab-distriktet, der mannen ble skutt lørdag, anses som svært urolig.

Shirin-Tagab-distriktet ligger nord for byen Meymaneh som er hovedstaden i provinsen Faryab.

Sikkerhetssituasjonen er blitt vesentlig verre i Faryab det siste halvannet året. Grupper med opprørere og kriminelle er stadig i
bevegelse over deler av Faryab og naboprovinsen Badghis. De norske soldatene har på vegne av Nato ansvaret for sikkerheten i Faryab-provinsen sammen med afghanske, latviske og islandske soldater.

Hadde passasjer
Forsvaret kjenner nå identiteten til mannen som ble skutt og drept av to norske soldater.

—Vi kjenner identiteten hans, men vet ikke noe om mannens bakgrunn, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide i Forsvarets fellesoperative hovedkvarter.

—Vi vet ennå ikke om mannen hadde tilknytning til opprørerne som var i området, sier Eide.

Den drepte mannen hadde en ti-tolv år gammel gutt bakpå motorsykkelen da han ble skutt. En annen mann på motorsykkel fulgte like etter, men ingen av de to andre skal ha blitt skutt.

—Vi vet ikke om mannen var en vanlig sivil, eller om han var opprører. Kanskje får vi aldri vite det sikkert. Men her har de norske soldatene fulgt alle retningslinjer, og gitt alle advarsler før det ble avfyrt skudd. Av hensyn til egen sikkerhet kunne de ikke ta sjansen på at det ikke var en selvmordsbomber, sier Kjetil Eide.