Corona-vaksine

Forvirring etter vaksine-nyhet

- Ingen umiddelbare planer om en oppdatert vaksine, sier Pfizer. Vaksineforhandler Richard Bergström holder fast ved at både Pfizer og Moderna kommer med oppdaterte vaksiner i løpet av høsten.

VAKSINE: mRNA-vaksinene kan enkelt justeres til å tilpasses nye mutasjoner. Pfizer har imidlertid ingen planer om noen utrulling av oppdaterte vaksiner i de kommende månedene. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB
VAKSINE: mRNA-vaksinene kan enkelt justeres til å tilpasses nye mutasjoner. Pfizer har imidlertid ingen planer om noen utrulling av oppdaterte vaksiner i de kommende månedene. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.97% Første dose: 67.12%

Norges vaksineforhandler Richard Bergström kunngjorde tirsdag ettermiddag at det i høst skal komme oppdaterte coronavaksiner, som skal være mer effektive mot nye virusvarianter.

- Vi kommer til å få oppdaterte vaksiner i september eller oktober. Både Pfizer og Moderna jobber nå for fullt med å oppdatere mRNA-sekvensen, så vi kan ha med mutasjonene som nå sprer seg, sa Bergström i radioprogrammet Ekot på Sveriges Radio.

Han bekreftet seinere overfor TV 2 at også Norge vil motta oppdaterte vaksinedoser fra fjerde kvartal.

FHI har stadfestet at mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna har høy beskyttelse mot alvorlig sykdom allerede etter én dose. Ifølge Bergström er målet med å oppdatere vaksinene økt beskyttelse også mot lettere symptomer, samt å hindre smittespredning.

POSITIV: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser positivt på coronasituasjonen i Norge fremover. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Ingen umiddelbare planer

Kommunikasjonssjef i Pfizer Norge, Joachim Henriksen, avviser at det foreligger konkrete planer om en oppdatert Pfizer-vaksine i nærmeste framtid.

- Vi har på nåværende tidspunkt ikke noen data fra laboratoriet som egentlig gir stor grunn til å være bekymret for effekten til den nåværende vaksinevarianten, skriver Henriksen i en e-post til Dagbladet.

Han påpeker at dataene fra den omfattende vaksineringen med Comirnaty-vaksinen verden over viser det samme: At vaksinen beskytter godt mot virusvariantene som finnes i dag.

INGEN PLANER OM OPPDATERT VAKSINE: Det forteller kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge. Foto: Pfizer
INGEN PLANER OM OPPDATERT VAKSINE: Det forteller kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge. Foto: Pfizer Vis mer

Teknologien som benyttes i disse vaksinene gjør at de relativt enkelt kan justeres for å tilpasses nye mutasjoner. En justering av RNA-sekvensen er derfor absolutt en mulighet, forteller kommunikasjonssjefen, men ikke aktuelt allerede om få måneder.

- Det er med andre ord ingen umiddelbare planer om en oppdatert versjon av vaksinen, skriver Henriksen.

Richard Bergström sier på sin side at han er kjent med at Pfizer utvikler en oppdatert vaksine.

- Og EU/EØS har i avtalen å kunne bytte til en oppdatert vaksine når den er godkjent, tidligst i september eller oktober, med leveranser seinere i fjerde kvartal, skriver Bergström i en sms til Dagbladet.

Også Moderna kommer ifølge vaksinekoordinatoren med en oppdatert vaksine i løpet av høsten.

Fullvaksinerte kan bli smittet

Israels helsedepartement slo nylig fast at Pfizer-vaksinen ikke forhindrer at delta-varianten sprer seg. Ifølge departementet har vaksinens effektivitet når det gjelder å forhindre nye infeksjoner falt betydelig i løpet av juni.

Også i Norge er det påvist delta-smitte blant fullvaksinerte. Nesten én av ti av dem som ble smittet av delta-varianten under et utbrudd i Færder i midten av juni, hadde fått to vaksinedoser.

- Vi kan ikke trekke noen konklusjoner på grunnlag av dette, men det er et urovekkende høyt tall. Det synes jeg, sa fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet til Dagbladet da dette ble kjent.

I en risikorapport publisert lørdag, fastslår FHI at delta-varianten kan overta i Norge i løpet av sommeren. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa samtidig at Norge er bedre rustet mot delta enn vi var mot alfa-varianten.

Det ser også ut til at deltavarianten ikke sprer seg like raskt som fryktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer