Forvirring om antall døde i Tyrkia

Yalova (NTB-Reuters-AFP): Tyrkerne anklager nå hverandre for å ha rotet med tallene over omkomne i jordskjelvet i forrige uke. Onsdag ble det offisielle tapstallet redusert til 12.514 - 5.000 færre enn oppgitt dagen før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ansatt i innenriksdepartementets hoved-krisesenter sa det var blitt regnet feil under opptellingen av døde mennesker i Kocaeli, det området som ble hardest rammet av jordskjelvet, og som omfatter byene Izmit og Gölcük. Tirsdag opplyste krisesenteret i Kocaeli at tallet på omkomne var 17.997. Tallet på omkomne steg dermed med 5.000.

Men onsdag ble det nedjustert igjen, og det offisielle tallet ble angitt til 12.514. Samtidig ble antallet skadde i jordskjelvet nedjustert fra mer enn 42.000 til 27.176.

Det var ingen som kunne forklare hvordan tellefeilen var begått, og sentrale og lokale myndigheter skjøv ansvaret over på hverandre.

Man regner likevel med at det fortsatt ligger flere tusen døde begravet under de sammenraste husene, men enkelte lik kommer kanskje aldri til å bli funnet under ryddearbeidet.

Offisielle talsmenn var lite villige til å spå noe totalt endelig dødstall. FN sa i forrige uke at tyrkiske myndigheter fryktet det kunne være så mange som 40.000 mennesker som omkom i jordskjelvet.