Forvirring om Gandhi-regjering

Sonia Gandhi vant valget i India, men nøler med å bli statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sonia Gandhis Kongressparti var valgets store vinner, og i dag møtte hun landets president A.P.J. Abdul Kalam. Det var ventet at hun skulle forlate møtet med presidentens velsignelse til å sette sammen en mindretallsregjering. I stedet varslet hun at hun ville ha et nytt møte med presidenten i morgen.

Både partifeller og potensielle alliansepartnere hevder at hun ikke vil påta seg statsministerjobben, skriver nyhetsbyrået AP.

En av toppolitikerne i Kongresspartiet, Salman Khurshid, sier at Gandhi trolig ikke vil ta jobben.

- Alle vet at det er det som skjer, sier han.

Somnath Chatterjee fra Kommunistpartiet, som har lovet støtte til regjeringen uten å delta i den, sier at han er informert om at Sonia Gandhi revurderer om hun skal bil statsminister.

- Det går rykter om at barna hennes er imot at hun blir statsminister, kanskje av sikkerhetsårsaker, sier Chatterjee.

Indiske aksjekurser steg i dag kraftig igjen etter at børsen i går opplevde tidenes største fall på en dag - trolig grunnet frykt for at de økonomiske reformene skulle stoppe opp etter Kongresspartiets valgseier.

Gandhi er ventet å avholde en pressekonferanse seinere i dag.

  • Dersom Sonia Gandhi blir statsminister, blir hun den fjerde i Nehru-Gandhi-dynastiet. Hun er enke etter tidligere statsminister Rajic Gandhi, som ble myrdet i 1991. Hans mor, Indira Gandhi, og hans bestefar, Jawaharlal Nehru, var begge statsministre.
USIKKERHET: Her ankommer Sonia Gandhi dagens møte med Indias president.