Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forvirring om Haldenreaktorens framtid

Styret ved IFE møtes onsdag for å vedta om reaktoren skal legges ned eller om det skal satses på videre drift.

VERDENS ELDSTE: Baksiden av kontrollrommet i atomreaktoren noen dager før åpningen i september 1958. På onsdag avgjør Institutt for Energiteknikk fremtiden til Haldsenreaktoren. Foto: Børretzen / Aktuell / Scanpix
VERDENS ELDSTE: Baksiden av kontrollrommet i atomreaktoren noen dager før åpningen i september 1958. På onsdag avgjør Institutt for Energiteknikk fremtiden til Haldsenreaktoren. Foto: Børretzen / Aktuell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved en feiltakelse sendte regjeringen ut en pressemelding om at Haldenreaktoren legges ned. Saken styrebehandles onsdag morgen, men ingen avgjørelse er tatt.

- Nærings og fiskeridepartementet har ved en feiltakelse sluppet en kladd, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen i departementet til NTB.

Det er styret ved Institutt for Energiteknikk (IFE) som onsdag skal avgjøre skjebnen til det som er verdens eldste tungtvannsreaktor. Nordøen opplyser at styremøtet pågår fortsatt.

Kommunikasjonsrådgiver Mone Lunde Ramstad i IFE bekrefter også at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse i saken, og at denne først vil bli kjent onsdag kveld.

- Styremøtet pågår nå, sier hun.

Ramstad legger til at det vil bli gitt en kort orientering til de ansatte etter styremøtet. Deretter blir det holdt et pressemøte i Halden.

Tungt for de ansatte

Monica Guldhaugen, som er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag, sier til Fri Fagbevegelse at presseoppslagene var tungt for mange IFE-ansatte.

- De ansatte er engstelige for konsekvensene av en slik avgjørelse. Når de leser det på store medier før avgjørelsen er kommunisert fra IFE, går det mange tanker igjennom hodet. Denne dagen var tøff nok i utgangspunktet om det ikke skulle komme slike oppslag i mediene, sier hun.

Guldhaugen håper på et positivt utfall fra styremøtet.

- IFEs styre har et voldsomt press på seg, men vi håper at de klarer å legge seg opp en egen mening om saksunderlaget, prosessen og konsekvensene for en eventuelt avgjørelse om nedleggelse. Vi håper på en positiv beskjed på allmøtet i ettermiddag, sier hun

Verdens eldste

Haldenreaktoren er verdens eldste tungtvannsreaktor, og det var kjent at styret ved IFE skulle møtes onsdag for å vedta om reaktoren skal legges ned eller om det skal satses på videre drift.

Statens strålevern har flere ganger kommet med krass kritikk av sikkerheten ved reaktoren, som har holdt det gående siden 1958. Så sent som i fjor avdekket Strålevernet store mangler i sikkerhetsrutinene.

I år ble situasjonen enda mer krevende da en feil i en svært viktig sikkerhetsventil ble oppdaget i mars. Det førte til at reaktoren måtte stanses.

Ifølge IFE-direktør Nils Morten Huseby vil det koste 500 millioner kroner å fortsette driften av reaktoren.

Ansatte frykter nedleggelse

De ansatte i Halden frykter på sin side at dette vil bli brukt som påskudd av styret for å legge ned reaktoren, og tillitsvalgt Monica Guldhaugen sier til Fri Fagbevegelse at de håper driften vil fortsette i et par år til.

- Det er utrolig mye jobb å stenge ned en reaktor. Vi er fullt innforstått med at den vil bli stengt ned i framtida. Vi mener bare det trengs drift et par år til for å forberede en nedstengning. Slik prosessen går nå er ikke riktig måte å gjøre det på, sier hun.

Guldhaugen sa i forrige uke til Fri Fagbevegelse at de ansatte er innforstått med at reaktoren vil stenges, men at de håper driften kan fortsette i et par år til for å få forberedt nedstengningen skikkelig.

Dagbladet kommer med mer.