Forvirring om Saddams videre skjebne

Det hersker forvirring om Saddam Husseins videre skjebne, etter at det i helgen kom motstridende uttalelser fra irakiske og amerikanske ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han kommer til å bli tatt hånd om av irakere, slo Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi fast søndag. Det ble tilbakevist av USAs utenriksminister Colin Powell.

Ifølge Allawi vil Saddam om få dager bli overført til et nybygd fengsel, der han vil bli voktet av irakere.

- Dette vil skje med det aller, aller første, kanskje 4. juli, sa Allawi.

Irakiske voktere

- Vi har styrker og vi har et rettsvesen, sa Allawi som utelukket at amerikanske fangevoktere ville få ansvaret for Saddam.

- Det kan tenkes at vi kommer til å be den flernasjonale styrken om å bidra til sikkerheten utenfor, i utkanten av fengselet, men han kommer definitivt til å være under irakisk jurisdiksjon, sa Allawi.

En av Allawis sikkerhetsrådgivere understreket det samme, i et intervju med den amerikanske fjernsynsstasjonen CBS.

I lenker

- To amerikanske militærpolitifolk skal overlevere ham til fire irakiske politimenn. De kommer til å sette lenke og håndjern på ham og ta ham med til en venterom, sa Muwaffaq al-Rubaie.

Ifølge Rubaie vil Iraks tidligere leder deretter bli ført inn for en dommer, som vil forkynne en arrestordre. Deretter vil Saddam bli ført tilbake til fengselet av irakiske politifolk.

Amerikansk varetekt

USAs utenriksminister Colin Powell er imidlertid av en annen oppfatning, og sier at Saddam vil forbli i amerikansk varetekt.

- Rent juridisk regner jeg med at han vil bli overført om kort tid, men rent fysisk vil han bli værende i vår varetekt i overskuelig framtid, sa Powell til fjernsynsstasjonen CNN søndag.

Ifølge Powell pågår det diskusjoner om hvordan man skal overføre ansvaret for Iraks tidligere leder til irakerne selv, samt om hvem som «best kan beskytte ham og forhindre ham fra å flykte».

NTB-AFP