Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forvokste Brustad-buer holdt søndagsåpent

Flere store og omstridte Brustad-buer holdt søndagsåpent for kunder på jakt etter dagligvarer i dag. Handel og Kontor avventer resultatene av anmeldelsene mot slike butikker etter forrige søndag, men er sikker på å få støtte for sitt syn hos politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden om søndagsåpne dagligvarebutikker fortsetter. Åpningstidsloven åpner for søndagsåpne butikker opptil 100 kvadratmeter. Butikkeierne mener at loven har et smutthull som gjør at butikker ved trafikknutepunkt som jernbanestasjoner og busstasjoner kan være «uendelig» store.

Handel og Kontor har tidligere anmeldt en rekke butikker på landsbasis for brudd på loven om åpningstider.

- Vi har ikke vært ute og sjekket søndagsåpne butikker denne søndagen, derfor vil det ikke komme nye anmeldelser. Det er flere av de butikkene vi anmeldte forrige søndag, to Kiwi-butikker og en Jens Evensen-butikk i Oslo, som valgte å ikke holde åpent sønd ag, sier informasjonssekretær Øystein H. S. Moen i Handel og Kontor.

Han er sikker på at Handel og Kontor sin tolkning av åpningstidsloven er helt riktig og at anmeldelsene vil føre fram.

- Påstandene om at enkelte butikker ligger ved trafikknutepunkt holder ikke juridisk, mener Moen.

Rimi holdt åpent

Hakon-gruppen fortsetter å holde flere forvokste Brustad-buer søndagsåpne. I Bærum var Rimi-butikkene ved Bekkestua t-banestasjon og Sandvika jernbanestasjon åpne søndag. Disse to forretningene utgjør til sammen cirka 2.000 kvadratmeter butikkareal. Normalstørrelsen for en Brustad-bu skal ifølge loven ikke overstige 100 kvadratmeter.

I Oslo holdt ICA-forretningen som er plassert inne i Oslo Sentralstasjon åpent, mens Hakon-gruppen også slapp kundene inn i to Brustad-buer på Vestlandet. Det var Rimi Bystasjonen i Bergen og Rimi ved Moa busstasjon i Ålesund som holdt søndagsåpent.

Informasjonsdirektør Bjørn Richard Johansen i Hakon-gruppen sier at han mener de holder seg innenfor lovteksten ved å holde de fem butikkene åpne.

Konsekvent linje

- De fem forretningene vi holder åpent ligger ved trafikk-knutepunkter. Vi har helt siden loven ble innført praktisert en konsekvent linje. Det har ført til at vi fra nyttår dessverre måtte søndagsstenge den populære forretningen i Hegdehaugsveien i Oslo, sier Johansen til NTB.

Smutthullet i loven som flere forretninger utnytter, er unntaket som gis for utsalgssteder som er tilknyttet jernbane-, sporveis-, eller rutebilstasjoner, som selger varer beregnet på de reisendes behov.

Det er et uavklart spørsmål om myndighetene i lengden vil akseptere forretningenes tolkning av lovteksten.

Søndags-Lykke

Kjøpmann Trond Lykke i Trondheim tar anmeldelsene mot sine søndagsåpne butikker i Oppdal og Munkegaten/Dronningens gate i Trondheim med knusende ro. Også søndag holdt Lykke dørene åpne for søndagskunder.

- Vi holder oss til lovverket fordi butikkene ligger ved trafikk nutepunkt. Dessuten viser en undersøkelse vi har foretatt, at 70 prosent av våre kunder i butikken i Trondheim sentrum bruker buss, forteller Lykke.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling