- Forvridde stemmer ber meg om å gå av

Stein Erik Hagen får anonyme telefoner med beskjed om å gå av. Han skylder på ekssjefen Finn Jebsen.

- SVERTEKAMPANJE:  Stein Erik Hagen sier han og styret i Orkla er utstatt for en svertekampanje, og mener Finn Jebsen (t.v.) står bak. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
- SVERTEKAMPANJE: Stein Erik Hagen sier han og styret i Orkla er utstatt for en svertekampanje, og mener Finn Jebsen (t.v.) står bak. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkla-eier Stein Erik Hagen hevder han har mottatt anonyme telefonoppringninger med forvridde stemmer som krever at han må gå av. Han mener tidligere konsernsjef Finn Jebsen står bak.  

- Jeg og mitt kontor i Canica har mottatt flere anonyme oppringninger av en mannsstemme med forvridd stemme, som krever at Hagen må ut av Orkla. De ringer fra hemmelig nummer. Det er påstander om at jeg har ødelagt Orkla, sier Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv.
 
Oppringningene skal ha begynt etter offentliggjøringen av Elkem-salget til Kina for to uker siden.  

- Det har utløst en svertekampanje mot meg, som jeg ikke har sett maken til siden vi begynte å kjøpe oss opp i Orkla for ti år siden, som endte med at Jens P. Heyerdahl gikk av som konsernsjef, sier Hagen, og setter det i sammenheng med negative oppslag i Aftenposten og Dagbladet.

Avviser Hagen mener det er Finn Jebsen og personer i «hans krets»som står bak, uten å ville nevne flere navn. Jebsen avviser dette på det sterkeste.  

- Jeg står ikke bak noen svertekampanje mot Hagen. Slikt bedriver jeg ikke. Jeg kan ikke forholde mg til slike påstander, sier Finn Jebsen til avisa.  

Han ble for seks år siden tvunget ut som konsernsjef i Orkla etter over 20 år i selskapet etter press fra Hagen, som den gang var styremedlem.  

Samtidig er det i dag en kronikk i Aftenposten i dag, ført i pennen av Finn Jebsen, hvor han blant annet setter han spørsmålstegn ved at Hagen selger unna verdier og aksjeposter for milliarder.  

- Har ikke lykkes Han skriver at satsingen på solarindustrien er årsaken til at Orklas børskurs har falt og gjelden har økt.  

- Orkla har fra midten av 2006 satset stort og dristig på solarindustrien — uten egen dybdeerfaring — og har tapt, skriver Jebsen, med henvisning til milliardinvesteringen i Rec med påfølgende milliardtap — som ifølge Jebsen var uten en synlig strategi eller rimelig risikoprofil.  

Han mener man på et tidligere tidspunkt kunne ha solgt seg ned, og fremdeles beholdt føringen i selskapet, og dermed ha redusert Orklas gjeld med 12-15 milliarderkroner.  

- Investeringene i Rec og Elkem Solar har ikke vært et administrasjonsanliggende. Det har vært forelagt styret til beslutning. Det har også et mulig nedsalg i Rec, skriver Jebsen, som avslutningsvis i kronikken skriver:  

- Aksjonærene har lidd. Stein Erik Hagen har hatt sin besøkelsestid som leder av Orkla-styret. Han har ikke lykkes. Jeg tror for min del at han ikke vil lykkes videre.