Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forza Italia: - Vi har tapt

To valgdagsmålinger tyder på seier for Romano Prodi og tap for Silvio Berlusconi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De første valgdagsmålingene tyder på seier for venstresiden i dagens valg i Italia.

- Tallene kan forandre seg litt, men det er klart at venstre-sentrum har vunnet, og at sentrum-høyre har tapt. Det blir opp til oss å organisere opposisjonen, sier Paolo Guzzanti, senator for Forza Italia til nyhetsbyrået AP.

Ifølge en meningsmåling kringkastet av både det statlige RAI og Berlusconis Mediset-kanaler ligger Prodis koalisjon av ni partier an til å få 50 til 54 prosent av representantene i begge kamre i landets parlament, mens høyrepartiene som støtter Berlusoni ligger an til å få 45 til 49 prosent.

Meningsmålingen har en feilmargin på ett til to prosentpoeng. De endelige valgresultatene ventes i kveld.

En meningsmåling gjennnomført via telefon blant 10 000 velgere av Sky TG24 viste et lignende bilde. Ifølge denne målingen vil Prodis partier på 52 prosent av plassene i parlamentets underkammer til Prodis partier, mens Berlusconi ville få 47 prosent.

I senatet, det øvre kammeret,  viser meningsmålingen at Prodi vil få 167 seter, mens Berlusconi ligger an til å få 142.

Målingen viser også at oppslutningen om Forza Italia, Berlusconis eget parti, stuper. I 2001 fikk partiet 29 prosent, i år ligger det an til å få 21 prosent.

Ingen av målingene inkluderer 2,7 millioner stemmeberettigede italienere som bor i utlandet. Dette er første gang italienere i utlandet har stemmerett, og de skal velge 12 representanter og seks senatorer.  

Berlusconis regjering har sittet sammenhengende siden 2001. Det er rekord i etterkrigstiden. Med seier i dag ville det vært tredje runde i statsministerstolen for Italias rikeste mann. Bak seg har han en sentrum/høyre-allianse bestående av hans populistiske parti Forza Italia, det neofascistiske Nasjonalalliansen, pro-Vatikanske politikere og det fremmedfiendtlige partiet Legua Nord. Han har ført en intens og ordrik valgkamp der han har skjelt ut motstandere og velgere etter noter.

VALGVINNER? Romano Prodi, her avbildet i Bologna med en yngre slektning, ligger an til å vinne valget i Italia. Foto: SCANPIX
VALGVINNER? Romano Prodi, her avbildet i Bologna med en yngre slektning, ligger an til å vinne valget i Italia. Foto: SCANPIX Vis mer

Prodi er på sin side støttet av en fargerik koalisjon av kristeligdemokrater, De Grønne, liberalere, gammelkommunister og kommunistpartiet.

Prodi slo Berlusconi i valget i 1996, men regjeringen hans kollapset etter to år da kommunistpartiet trakk sin støtte og han tapte et mistillitsvotum. De tre neste årene fram til valget i 2001 ble Italia styrt av tre forskjellige rødgrønne koalisjoner, og hadde to statsministere.

Resultater ut over kvelden:

16.30: Prognose for mandatfordeling i Senatet basert på fem prosent av stemmene.

18.30 prognose for mandatfordeling basert på seksti prosent av stemmene, og prognose for mandatfordeling i det lavere kammeret basert på fem prosent av stemmene.

20: Endelig resultat for Senatet, prognose for mandatfordeling av det lavere kammeret basert på 45 prosent av stemmene.

Dagbladet.no følger valget i Italia.

.

Forza Italia: - Vi har tapt
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling