EKSPORTERER FRA OKKUPERT LAND: Fosfat og fiskeolje er blant varene som eksporteres fra de okkuperte områdene i Vest-Sahara. SVT avdekket i februar at svenske trålere fisker i uregulert farvann i Vest-Sahara. Fiskeolje herfra havner i helsekost og i for til norsk oppdrettslaks. Foto: SVT
EKSPORTERER FRA OKKUPERT LAND: Fosfat og fiskeolje er blant varene som eksporteres fra de okkuperte områdene i Vest-Sahara. SVT avdekket i februar at svenske trålere fisker i uregulert farvann i Vest-Sahara. Fiskeolje herfra havner i helsekost og i for til norsk oppdrettslaks. Foto: SVTVis mer

Fosfat-kjøpere og atomvåpenselskaper sparkes ut av KLP-fond

Kjemikaliefirmaet FMC handlet fosfat i okkuperte Vest-Sahara.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagladet): Kommunal Landspensjonskasse (KLP) kaster i dag ut fire selskaper fra sin investerings- portefølje.

Selskapene som ikke når opp til KLPs krav er:

FMC Coperation,
Potash Corp Saskatchewan,
McDermott International
Jacobs Engineering Group

KLP har en total portefølje på rundt 180 milliarder kroner.

Både Jacobs og McDermott knyttes til utvikling og produksjon av kjernefysiske våpen for britiske og amerikanske myndigheter, mens Potash Corp og FMC begge har kjøpt fosfat fra  Vest-Sahara.

Fordi området er okkupert ansees det å handle med landets naturressurser som et brudd på internasjonale konvensjoner.

- Utvinning av naturressurser fra okkuperte områder, Vest-Sahara spesielt, har også blitt erklært ulovlig av FNs visegeneralsekretær for juridiske saker i 2002, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP kapitalforvaltning til Dagbladet.

Oljefondet blir Kolonimakten Spania trakk seg ut av Vest-Sahara i 1976 og området ble etter en hemmelig avtale delt mellom Marokko og Mauritania. Avtalen ble erklært illegitim og ulovlig av FN.

Mauritania har trukket seg fra den i ettertid, mens Maraokko i dag okkuperer størsteparten av landet. En stor del av landets innbyggere bor i flyktningleire eller eksil og Marokko nekter å avholde en folkeavstemning om landets framtid.

Det er FMCs spanske avdeling FMC Foret som har kjøpt fosfat fra Vest-Sahara. FMC har også en forgrening til Norge, FMC Biopolymer i Haugesund. Selskapet har over 100 ansatte i matindustrien.

DEMONSTRERER: Uavhengighetsforkjemptere for Vest-Sahara demonstrerer i Granada i mars 2010. Foto: REUTERS/Jon Nazca
DEMONSTRERER: Uavhengighetsforkjemptere for Vest-Sahara demonstrerer i Granada i mars 2010. Foto: REUTERS/Jon Nazca Vis mer

Den norske regjeringen fraråder investeringer i to land, okkuperte Vest-Sahara og Burma. Seinest i mars fikk det norske Oljefondet kritikk for å investere i FMC og andre selskaper som driver eksport av fosfat og naturressurser fra det samme området.

To inn De to selskapene Group 4 Securicor (G4S) og United Technologies tas også inn igjen i varmen.

G4S, med 595 000 ansatte i 110 land, ble kastet ut for to år siden etter en rekke anklager om brudd på arbeidstakeres rettigheter. KLP mener selskapet de to siste årene har arbeidet målrettet og systematisk for å styrke arbeideres rettigheter.

United Technologies ble utelukket fordi selskapet var involvert i produksjon av kjernevåpen for USA. Våpensystemet er nå avviklet.

Aksjeposter Flere selskaper settes også på en observasjonsliste. Blant dem er oljeselskapet DNO International.

- Vi følger med på saken der kurdere fikk kjøpe aksjeposter i selskapet under tvilsomme omstendigheter. Det er under etterforskning av Økokrim. Vi ønsker i utgangspunktet ikke å stryke selskaper fra lista, derfor er i ført i dialog med dem om hvordan de kan bli værende, sier Bergan.

Økokrim etterforsker at den kurdiske ministeren for naturessurser fikk kjøpe en post på nesten fem prosent av selskapet i 2008. DNO har store interesserer i Nord-Irak.

BYGGER UT FY-LISTA: Leder for ansvarlige investeringer i KLP kapitalforvaltning, Jeanett Bergan i KLP. FOTO: KLP
BYGGER UT FY-LISTA: Leder for ansvarlige investeringer i KLP kapitalforvaltning, Jeanett Bergan i KLP. FOTO: KLP Vis mer