Foss: - Politikerne har skylda

Oljeselskapene skylder på staten, Ap klandrer oljeselskapene. Uansett koster det 11 kroner for en liter bensin. Og det vil det fortsatt gjøre. Bare Frp og Høyre vil kutte drastisk i bensinavgiften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full krangel om bensinprisene

Per-Kristian Foss (H) fatter ikke at Erik Dalheim legger skylda for de rekordhøye bensinprisene på oljeselskapene.

- Det spiller ingen rolle om avgiftene representerer 70 eller 80 prosent av salgssummen. Når staten tar så mye, er politikerne uansett hovedansvarlige for at vi har en særnorsk høy bensinpris, sier Foss.

Høyre og Frp er de eneste partiene på Stortinget som klart går inn for å senke bensinavgiftene.

- Vi har foreslått å kutte avgiftene med to kroner i første omgang, men blir stående sørgelig alene i Stortinget. På sikt synes vi en bensinpris rundt 6,50 kroner pr. liter er passende, sier Siv Jensen, finanspolitisk talskvinne i Frp.

Går Frp's drøm i oppfyllelse, noe den neppe gjør, vil Norge få en bensinpris godt under Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia.

Billigst er Hellas, hvor literprisen er 6,01 kroner.

Erik Dalheim synes ikke Stortinget kan ta seg skylda for en prisvekst på tre kroner literen de siste tre årene, ettersom avgiftene bare er økt med 23 øre i samme periode. Oljeselskapenes interesseorganisasjon, Norsk Petroleumsinstitutt, forklarer kjempehoppet med at prisen på bensin på det internasjonale markedet har økt.

- Jeg skal gi Dalheim rett i at det er all grunn til å granske også oljeselskapenes prising. I Sverige knep konkurransemyndighetene Statoil og Hydro i ulovlig prissamarbeid. Det er all grunn til å oppfordre Konkurransetilsynet i Norge til å overvåke næringen nøye. Det er påfallende hvordan de store dumper prisene i flokk for å gjøre det vanskelig for lavpriskjedene å etablere seg, sier Foss.

Ap sier de skal se på bensinavgiftene i forbindelse med statsbudsjettet for 2001.

PER-KRISTIAN FOSS: Gir politikerne skylda for de høye bensinprisene.