Foss åpner lommeboka

MOLDE/OSLO (Dagbladet): Først fikk de sjokkmeldingen om at sønnen hadde omkommet i en ulykke under en militærøvelse. Deretter måtte de betale 116000 kroner i arveavgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men etter ett år og åtte måneders kamp mot byråkratiet ordner nå finansminister Per-Kristian Foss opp.

- Staten har tatt på seg ansvaret for at Marius døde, da føles dette svært urimelig, sier Gunnhild Hatlelid Schei til Dagbladet.

20 måneder

To år og sju måneder er gått siden sønnen Marius Hatlelid Schei (19) druknet da en band-vogn gikk gjennom isen under en militærøvelse i Indre Troms.

19-åringen hadde arvet huset til besteforeldrene og bodde der sammen med familien til han dro i militæret. Da han omkom måtte foreldrene ta opp lån for å betale 116000 kroner i arveavgift.

- Det kom som et sjokk på oss. Vi hadde allerede betalt arveavgift da Marius overtok huset fra besteforeldrene sine. Fordi sønnen vår omkom, måtte vi plutselig betale en gang til, sier Hatlelid Schei.

Verdiøkning

Sønnen var ti år gammel da han arvet huset i Trondheim. Da betalte foreldrene 90000 i arveavgift. Fordi familien hadde bygget på huset, ble verdien på huset hevet. Da arveavgiften skulle betales på nytt, måtte de også betale arveavgift på verdiøkningen.

- Vi måtte betale arveavgift på et tilbygg vi selv hadde bekostet. Det kan ikke være riktig, sier Hatlelid Schei.

Familien klaget avgjørelsen inn for skattemyndighetene, men nådde ikke fram. I juni i fjor brakte de saken inn for Justisdepartementet. Også her ble vedtaket opprettholdt. I desember i fjor sendte de det siste brevet - denne gangen til finansministeren.

Helomvending

Det skulle ta sju måneder før det ble ryddet opp.

Men i går formiddag ringte finansminister Per-Kristian Foss (H) selv til Dagbladet for å meddele at saken - etter ett år og åtte måneder - nå er løst.

- Etter en samlet vurdering har vi funnet det urimelig å opprettholde arvekravet, sier Per-Kristian Foss til Dagbladet.

- Hvorfor tok det så langt tid å besvare brevet?

- Problemet var at familien allerede hadde brukt opp ankemuligheten sin.

Saken har måttet bli drøftet med flere parter og flere departementer før vi har kunnet gjøre noe vedtak, sier Foss.

Erstatning

Ulykken har vært en enorm belastning for familien. Mor har endelig kommet seg i jobb igjen, men ikke far.

For åtte måneder siden sendte familien et erstatningskrav på 500 000 kroner til Forsvarets overkommando. Saken ble oversendt Forsvarsdepartementet, der saken ennå er til behandling.

FIKK KRAV: Gunnhild Hatlelid Schei og Reidar Schei måtte betale 116000 kroner i arveavgift da sønnen omkom under en øvelse i Forsvaret.