Foss frykter gjeldskrise blant unge

Finansminister Per-Kristian Foss frykter at ungdom og andre med svak økonomi skal låne over evne. Nå vil han skjerpe kontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Husholdningene økte gjelda med godt over 120 milliarder kroner det siste året, viser de siste tallene fra Norges Bank. Den voldsomme utlånsveksten har fått finansministeren til å reagere.

I et brev til Kredittilsynet ber han om at utlånspolitikken blir kartlagt, og han vil vite om kundene får god nok informasjon om hva en renteøkning vil bety for dem.

Unge i faresonen

-  Jeg er særlig bekymret for ungdommen, som har høye etableringskostnader og usikker inntekt. Unge låner til små leiligheter som er veldig dyre, samtidig som de kanskje er uten fast jobb, sier Per-Kristian Foss til Dagbladet.

Det er første gang finansministeren går ut på denne måten og ber om skjerpet kontroll med banker og andre finansinstitusjoner.

Han understreker at bankene har frarådningsplikt.

-  Den som i dag låner til bolig, må ta høyde for at det lave rentenivået ikke varer. Vi ønsker å få utlånspraksisen kartlagt, og vil se om belåningsgraden holder for en framtidig renteøkning. Det er bankenes plikt å si fra, og de kan si nei, sier Foss.

Stikkprøver

Kredittilsynet får også i oppgave å vurdere informasjonen kundene får når de låner penger, og om de blir gjort klar over følgene en renteøkning får for privatøkonomien deres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer