Foss frykter gjeldskrise blant unge

Finansminister Per-Kristian Foss frykter at ungdom og andre med svak økonomi skal låne over evne. Nå vil han skjerpe kontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husholdningene økte gjelda med godt over 120 milliarder kroner det siste året, viser de siste tallene fra Norges Bank. Den voldsomme utlånsveksten har fått finansministeren til å reagere.

I et brev til Kredittilsynet ber han om at utlånspolitikken blir kartlagt, og han vil vite om kundene får god nok informasjon om hva en renteøkning vil bety for dem.

Unge i faresonen

-  Jeg er særlig bekymret for ungdommen, som har høye etableringskostnader og usikker inntekt. Unge låner til små leiligheter som er veldig dyre, samtidig som de kanskje er uten fast jobb, sier Per-Kristian Foss til Dagbladet.

Det er første gang finansministeren går ut på denne måten og ber om skjerpet kontroll med banker og andre finansinstitusjoner.

Han understreker at bankene har frarådningsplikt.

-  Den som i dag låner til bolig, må ta høyde for at det lave rentenivået ikke varer. Vi ønsker å få utlånspraksisen kartlagt, og vil se om belåningsgraden holder for en framtidig renteøkning. Det er bankenes plikt å si fra, og de kan si nei, sier Foss.

Stikkprøver

Kredittilsynet får også i oppgave å vurdere informasjonen kundene får når de låner penger, og om de blir gjort klar over følgene en renteøkning får for privatøkonomien deres.

Foss ønsker en offensiv holdning:

-  Anonyme stikkprøver kan brukes for å sjekke at dette faktisk blir gjort, sier Foss.

Han vil også at Kredittilsynet slår ned på finansinstitusjoner som har en for stor andel utlån til over 80 prosent av boligverdien.

God betalingsevne

Finansministeren har ikke tro på en reprise på bankkrisa i slutten av 80-åra.

-  Det er ingen fare for noen ny gjeldskrise. Jeg frykter mer for enkelttilfellene, sier Foss.

Finansministeren mener at både bankene og de fleste låntakerne er godt rustet til å takle et rentehopp.

-  Vi er i en helt annen situasjon enn for 15 år siden. Bankene er solide, og vi står ikke overfor noe drastisk fall i boligprisene. Gjeldsveksten bekymrer meg ikke i seg selv, for evnen til å betjene gjelden er stor.

Tvert imot ser Foss positivt på at bedriftene nå begynner å låne penger igjen.

-  Dette bærer bud om vekst i økonomien og nyansettelser i bedriftene, sier han.

BEKYMRET: Finansminister Per-Kristian Foss vil sørge for at lånekundene får god nok informasjon, og at de stoppes hvis de vil låne for mye. - Bankene må sjekke ekstra nøye når unge låner til dyr bolig, og kanskje har en usikker jobb, sier han.