Foss gir opp

Jan Petersen har så langt hatt suksess i sin overlevelsesstrategi som leder for Høyre. Per-Kristian Foss ser ut til å ha gitt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkomiteen i Høyre er nærmest satt i sjakk matt. Dagbladet kjenner til at komiteen har hatt både Foss og Kristin Clemet som aktuelle kandidater til ledervervet. Men så lenge Jan Petersen kategorisk nekter å gi seg som leder, vil komiteen ikke foreslå ny leder i Høyre.

Rolig tid

Sentrale personer i Høyre sier til Dagbladet at lite tyder på at partiet vil få noen ny leder på landsmøtet i mai. Men to forhold kan endre dette, og kan blåse liv i lederdebatten på ny:

 • Dersom flere fylkeslag begynner å organisere en kamp mot Petersen.
 • At kommende meningsmålinger gir Høyre et ytterligere fall. Etter det Dagbladet kjenner til har også Foss mistet troen på et lederskifte i partiet. Mye tyder på at han hadde gitt et klart ja til valgkomiteen dersom han hadde fått en formell forespørsel. Men Foss ønsker ikke å stille opp så lenge Petersen så klart sier at han vil fortsette.

  Sitter trygt


  Fredag for en uke siden spilte Petersen skyhøyt da han innkalte til ekstraordinært møte i Høyres stortingsgruppe. Foreløpig ser det ut til at han har vunnet en knusende seier. Der sikret han seg støtte til å bli gjenvalgt som parlamentarisk leder.

  Dessuten klarte han å stoppe spekulasjonene om hvorvidt ledervervet bør deles. En uke seinere ser det ut til at dette også har dempet lederdebatten, og at Petersen sitter tryggere.

  Kontakt med Clemet


  Dagbladet kjenner til at valgkomiteen har vært i uformell kontakt med Kristin Clemet. Det skal ha vært for å ha flere navn enn Foss på blokka dersom Petersen frivillig hadde trukket seg. I tillegg til Foss og Clemet har også John G. Bernanders navn vært framme som mulig kandidat under diskusjonene i valgkomiteen. Men Bernander, som selv leder valgkomiteen og sitter som toppleder i forsikringsselskapet Gard, har kategorisk slått fast at han ikke vil.