Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foss godt fornøyd

Finansminister Per-Kristian Foss er godt fornøyd med hvordan regjeringens skatteletteprosjekt har slått ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattelette: 2350 kroner på fire år

Foss kjenner ikke tabellen som hans eget Finansdepartement har utarbeidet for Ap, og trekker i stedet fram et eksempel med et lærerektepar som hver tjener 389 000 kroner og som har gjennomsnittlig bolig- og studiegjeld. De to vil, ifølge Foss, kommet ut med en samlet skattelette for fireårsperioden 2002 til 2005 på 27 000 kroner, inklusive økningen i bunnfradrag og lettelsene i toppskatt og boligskatt som er foreslått i neste års budsjett.

Godt regnskap

-  Det synes jeg er et godt regnskap å gjøre opp for en relativt vanlig familie med relativt vanlig inntekt og vanlig gjeld, sier Foss, som mener at de reduserte renteutgiftene i perioden også hører med i bildet.

-  Men tabellen fra Finansdepartementet viser at folk med en lønnsinntekt på 250 000 til 300 000 får ca. 2500 kroner i skattelette til sammen over fire år. Det er jo nesten ingen ting?

Foss vil ikke snakke noe særlig om denne gruppa: -  Som sagt, jeg kjenner ikke den tabellen. Men det er klart at de som betaler mest toppskatt, får mest igjen for at vi letter på toppskatten, sier Foss, som jager større vilt, så å si, de som lever av kapitalinntekter:

Nesten dobling

-  Ap's opplegg og tilnærming til skattedebatten mangler hode og hale. Ap ser bort fra at de rikeste her i landet i det vesentlige har kapitalinntekter. Den store forskjellen er ikke mellom dem som tjener 500 000 og 750 000, men mellom dem som har lønnsinntekter og dem som har kapitalinntekter. De som har kapitalinntekter og som setter utbyttet rett på egen konto, vil med vårt opplegg få en nesten dobling av skatten fra 28 til 48 prosent.

-  Men tilbake til vanlige lønnsmottakeres skattelette. Den vil langt på vei bli spist opp av momsøkningen?

-  Det vil jeg bestride. Sjefen for Statistisk sentralbyrå, Svein Longva, har sagt at momsøkningen for en stor del ikke vil bli tatt ut som prisøkning av markedet.

-  Så du er i det store og hele godt fornøyd med resultatet av skatteletteprosjektet?

-  Ja, selvfølgelig er jeg det. Det vil gi større rettferdighet og mindre unnaluringsmuligheter, sier finansminister Foss.

annonse

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media