- Foss har skylda!

Inntil forrige uke satt Torgeir Høien i Norges Banks hovedstyre og bestemte renta. Han mener finansministeren tar feil når han skylder rentehoppet på feite lønnsoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke grunnlag for å hevde at den høye lønnsveksten gir prisinflasjon, sier Høien. Etter over fire år i hovedstyret i Norges Bank, gikk han i forrige uke av og overlot plassen til Elisabeth Hunter, Carl I. Hagens stedatter. I går satte hovedstyret opp renta fordi man fryktet at inflasjonen ville stige over målet på 2,5 prosent på grunn av de høye lønnstilleggene i år.

Feil fokus

- Norges Banks beslutning i dag om å heve renta med 0,5 prosentpoeng er prisen vi må betale for dyre lønnsoppgjør, skrev finansminister Per-Kristian Foss i en pressemelding få minutter etter at rentehoppet var blitt kjent.

- Det er søkt å fokusere så sterkt på lønnsutviklingen som årsak til inflasjon. Det finnes ikke noe empirisk og teoretisk belegg for et slikt fokus.

Inflasjon er et monetært fenomen - som vil si at det har å gjøre med veksten i pengemengden - som til sjuende og sist er kontrollert av Norges Bank. Jeg også er selvsagt bekymret for den kraftige lønnsveksten vi har hatt i år, men det er fordi en for høy lønnsvekst vil øke ledigheten og skyve flere ut av arbeidsmarkedet, sier Høien, som selv er daglig leder for et programvarefirma.

- Du er klar over at dette er stikk i strid med det Norges Bank hevdet i går?

- Jeg ønsker på ingen måte å rette skytset mot Norges Bank. De setter renta der de mener den må være for å holde inflasjonen på 2,5 prosent.

- Foreldet latin

Dette at lønnsøkning forårsaker prisstigning, hevdes jo av nesten hele det sosialøkonomiske miljøet i Norge. Det er god latin i Norge å hevde dette, men det er foreldet og feil latin. Blindern-latin, sier Høien.

- De er stort sett alle utdannet på Blindern, med liten kontaktflate mot internasjonal makroøkonomisk forskning og tenkning. Det som har sildret ned som økonomiske «sannheter» i Norge, er ikke det samme som i utlandet, sier Høien, som selv er magister i sosialøkonomi.