Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foss: Nye regler må på plass før ny bankkrise

- Det viktigste rapporten om bankkrisen viser, er at vi må få på plass nye spilleregler nå, før en eventuell ny bankkrise. Det sier Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foss er enig i hovedkonklusjonene fra Smith-kommisjonen, som mandag overrakte sin rapport til stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl (Ap). Han mener rapporten er så grundig at det neppe vil være behov for flere granskinger av hendelsene på 1980-tallet.

- Bankene hadde selv hovedansvaret for krisen på 80-tallet. Når Stortinget skal behandle rapporten er det viktig at vi retter blikket framover. Norges Bank og Kredittilsynet må være frie og uavhengige til å gi råd selv om rådene er politisk upopulære, sier Foss.

Se framover

Han mener det også er viktig å få på plass regler for hvordan en eventuell framtidig bankkrise skal håndteres.

- Disse reglene bør lages nå i de gode tidene. Blant annet var det dumt at bankenes nulling av aksjene ikke fikk en uavhengig prøving. Vi må sikre at Kredittilsynet er gode nok på bank, sier han.

Andre tiltak Foss mener må vurderes, er innføring av et såkalt dansk system der bankene i gode tider kan sette av framtidige tapsavsetninger med skattefradrag for å kunne bruke disse i dårlige tider.

- Hadde vi hatt et slikt system på 80-tallet kunne vi unngått å få 150.000 misfornøyde aksjeeiere i bankene, sier han.

Skylddeling

Foss erkjenner at de politiske myndigheter også har en del av ansvaret. Særlig mener han at regjeringene på 1980-tallet burde sørget for en markedsstyrt rente, ikke en politisk styrt.

- Det ville ikke avverget, men dempet utlånsveksten på et tidligere stadium. Kritikken rammer både slutten av Willoch-regjeringen og Gro Harlem Brundtlands regjering. Men det var ikke politisk mulig, mener han.

Foss mener at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ansvaret for at Stortinget ikke ville medvirke til en markedsstyrt rente.

- Ap og Sp ville ikke ha markedsstyrt rente. Dermed var det flertall mot å endre rentefastsettelsen, sier han.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!