Foss: Regjeringen har ansvar for renteøkningen

- Renteøkningen er regningen vanlige folk må betale fordi regjeringen ikke vil stramme inn i økonomien, sier Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Foss sier det er de unge og nyetablerte med studielån og høye boliglån som rammes, mens foreldregenerasjonen slipper. De har lave lån og penger i banken.

- Dette er en fordelingspolitikk som ingen ønsker, men som er et resultat av at regjeringen ikke bruker budsjettet til å stramme inn, sier han til NTB. Han mener folk ikke bør utelukke flere renteøkninger.

Dempet effekt

Per-Kristian Foss vil ikke underslå at den reduserte oljeprisen har betydning for renteøkningen.

- Men oljeprisen kan du ikke gjøre noe med. Det kan du med finanspolitikken. Effekten av den lave oljeprisen kunne vært dempet med større innstramminger som ga tillit til norsk økonomi, sier Foss.

Han er overhodet ikke villig til å ta på seg skylden for at regjeringen ikke fikk vedtatt sitt forslag til innstramminger i revidert nasjonalbudsjett.

- Det lille som ble vedtatt av innstramminger, var det Arbeiderpartiet og Høyre som foreslo. Vanligvis er det slik at regjeringen foreslår innstramminger mens Stortinget plusser på, men denne gangen var det omvendt. Slik er det når regjeringen gjør prinsipiell blokkuavhengighet til en linje, sier Foss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer