Foss regner med skuffede velgere

Og håper for Guds skyld det ikke blir lønnsøkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Faren med dette budsjettet er ikke utgiftsrammene, for de er elativt uendret. Således gir jeg et kompliment til den nye regjeringen. Faren ligger i måten de bruker pengene på, sier den forrige finansministeren i Norge, Per Kristian Foss til Dagbladet.no.

Det er hans budsjett Kristin Halvorsen nå har omrokkert over 8 milliarder på. Grepene Halvorsen har tatt, kan føre til følgende ubalanse:

- De bruker penger på å styrke det offentlige, og gir samtidig skattelette. Begge disse tiltakene øker pressset i den norske innenlandsøkonomien, sier Foss.

- Nå håper jeg for guds skyld at det ikke blir lønnsøkninger i det offentlige, fortsetter han.

Frykter lønnsøkninger i det offentlige

Foss frykter at de kommunale overføringene på 8,7 milliarder skal brukes til lønnsøkninger i det offentlige. Gjør kommunene det, blir det ifølge Foss ris til egen bak.

- Kommunemilliardene må gå til velferd og nedbetaling av gjeld, men jeg frykter at KS vil starte en lønnsspiral, sier han.

Får de kommuneansatte mer lønn, fører det til at alle vil ha mer lønn, og dermed økte skatter. Ifølge Foss kan man ane konturene av denne utviklingen hvis man ser på det regjeringen har lagt inn i skatteøkninger neste år. Den summen er på 10 milliarder.

- Møtet med virkeligheten kan bli mer brysom enn hva regjeringen hadde forestilt seg i Soria Moria-erklæringen, sier Per Kristian Foss til Dagbladet.no.

- Og de velgerne som hadde håpet at de skulle åpne pengesekken blir nok skuffet.

LIKTE IKKE ALT HAN HØRTE: Per Kristian Foss syns spesielt økt boligskatt er problematisk i Kristin Halvorsens statsbudsjett.