- Foss sitter på blodpenger

Foss vil ikke umiddelbart selge aksjene i selskapet som produserer de omstridte klasebombene. - Foss sitter på blodpenger, sier generalsekretær Eva Bjøreng i Norsk Folkehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den humanitære organisasjonen Bjøreng leder driver mineryddingsarbeid i flere land. Hun er rasende over at Oljefondet investerer over hundre millioner kroner i et selskap som produserer klasebomber, slik Dagbladet skrev i går. Udetonerte klasebomber, som blant annet ligger strødd etter USAs bombing i Afghanistan, er minst like farlige som landminer.

- Enda en gang får vi nå demonstrert behovet for etiske retningslinjer for Oljefondet. Det håper jeg går opp for flere enn SV. Inntil det skjer burde det være en selvfølge at finansministeren umiddelbart ga Oljefondet beskjed om å trekke investeringen i selskapet som produserer klasebomber. Norge kan ikke være bekjent av denne dobbeltmoralen. Så enkelt er det, sier Bjøreng.

Til vurdering

Så enkelt er det imidlertid ikke for Per-Kristian Foss (H).

- Jeg har bedt Norges Bank avklare de faktiske forhold. Deretter vil vi eventuelt på prinsipielt grunnlag forelegge saken for Petroleumfondets Folkerettsråd, sier finansminister Foss. Rådet han sikter til ble opprettet i fjor høst etter at SV avslørte at Oljefondet investerte i et selskap som produserer landminer. Rådet skal vurdere - i etterkant - om noen av investeringene i bedrifter er i konflikt med Norges folkerettslige forpliktelser. Da kan den såkalte uttrekksmekanismen iverksettes. SV ba i går regjeringen umiddelbart endre forskriften slik at også investeringer i strid med norsk utenrikspolitikk innbefattes.

- Våpenindustri er ikke generelt utelukket fra Oljefondets aksjeportefølje og klasebomber er ikke omfattet av internasjonale konvensjoner. Jeg har ingen grunn til å tro at Oljefondet har gjort noe galt. Men dette skal rådet vurdere, sier Foss til Dagbladet. - Er det ikke et moralsk dilemma at vi sender mineryddere til Afghanistan for å uskadeliggjøre blant annet klasebomber samtidig som vi investerer i dem?

- Vel, enhver krig er et moralsk dilemma.

- Men viser det ikke behovet for etiske retningslinjer?

- Nei, jeg tror ikke det er praktisk mulig å innføre etiske retningslinjer. Det vil bli mye tilfeldig synsing.

- USAs største pensjonsfond har klart det. Hvorfor er det så mye vanskeligere for Oljefondet, som er betydelig mindre?

- Jeg legger til grunn at Stortinget har avvist det. SV får bare drive sine omkamper, sier Foss.

Taus Bondevik

Eva Bjøreng i Folkehjelpa mener Foss' synspunkter avspeiler «en mangeårig tradisjon i Høyre mot å ta et etisk ansvar».

- Jeg vil imidlertid miste alle mine politiske illusjoner hvis ikke Kjell Magne Bondevik ordner opp. Jeg håper Foss må krype til korset og tvinges til å tørke av seg den arrogante minen, sier Bjøreng.

Statsministeren ville i går ikke uttale seg om saken og henviste til Foss.

Umiddelbart salg

Aps medlem i finanskomiteen på Stortinget, Ranveig Frøiland, mener Oljefondet må selge aksjene i klasebombeselskapet umiddelbart.

- Jeg mener det ikke er nødvendig å vente på noen vurdering. Det er åpenbart at dagens forskrift rammer investeringer i et selskap som produserer klasebomber, sier Frøiland. Hun er imidlertid skeptisk til om det lar seg gjøre å lage etiske retningslinjer for Oljefondet.

AVVENTER: Finansminister Per-Kristian Foss venter med å trekke investeringen i selskapet som produserer klasebomber. - Jeg håper Foss må krype til korset og tvinges til å tørke av seg den arrogante minen, sier generalsekretær Eva Bjøreng i Norsk Folkehjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer