Foss står klar i døra

Oslo-opprøret mot Høyre-leder Jan Petersen vant liten gjenklang på partiets sentralstyremøte i går. Men Per-Kristian Foss er ikke uvillig til å ta over som partileder hvis Petersen trekker seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På samme måte som Jens Stoltenberg unnvek enhver konfrontasjon med Jagland, vil Foss ikke stille som utfordrer og lederkandidat i en kampvotering mot Petersen. Men han vil ikke kvele en lederdebatt og må tolkes slik at han venter på en kallelse hvis Petersen ikke gidder mer. Hva han vil svare hvis han blir spurt om å bli ny Høyre-leder, holder han åpent:

- Jeg er ikke spurt, svarte han i går.

- Men hva hvis du blir spurt?

- Det er en hypotetisk problemstilling.

Distanse

Foss inntok en distansert posisjon til partilederen da Petersen holdt sitt innledningsforedrag for sen-tralstyret. Han stilte seg først i døråpningen bakerst i lokalet, men fikk så stor oppmerksomhet fra fotografene at han satte seg i naborommet.

Petersen holdt en «forsvarstale» for partiledelsens håndtering av gasskraftsaken og Bondevik-regjeringens avgang. Etterpå la ikke Foss skjul på at Petersen burde ha ordlagt seg annerledes etter regjeringens avgang, men han tilføyde at det er snakk om nyanser.

Fikk pepper

I den lukkede debatten fikk Petersen og partiledelsen pepper fra enkelte fylkesledere for en del uttalelser etter Bondeviks avgang. Men fylkesledere Dagbladet har snakket med, avviser at møtet ga næring til et gryende opprør mot Petersen.

Det utelukkes likevel ikke at Petersens posisjon kan bli svekket før landsmøtet i begynnelsen av mai. Fem- seks uker er lang tid i politikken.

Ingen angst

Petersen gjentok i går at han ønsker gjenvalg og tror at han får det. Han vil ikke legge lokk på noen lederdebatt, sier han, og svarer slik på om han mener Per-Kristian Foss kunne gjort mer for å avskjære all tvil om sitt kandidatur:

- Nei, jeg synes ikke det. Jeg har ikke noe angstfylt forhold til en debatt om personer.

erling.ramnefjell@dagbladet.no

PÅ VENT: Per-Kristian Foss står nærmest klar i døra til å overta som Høyres leder hvis Jan Petersen finner på å trekke seg.