Foss truer regjeringen med Jagland

Regjeringen skal presses til større innrømmelser. Innfrir ikke Kjell Magne Bondevik, truer Høyre med å kaste ham som statsminister. Dermed kan Thorbjørn Jagland bli statsminister før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En Jagland-regjering er fortsatt en levende trussel om det ikke blir et forlik mellom sentrum, Høyre og Fremskritts-partiet i høst. Døren til Jagland står åpen om regjeringen går i gal retning, sier Per-Kristian Foss, parlamentarisk nestleder i Høyre.

Skifte regjering

Høyre telte på knappene i fjor høst om å felle regjeringen sammen med Ap. Men da regjeringen nullet ut alle skatteskjerpelsene, kunne Høyre som budsjettvinner bli med på et budsjettforlik.

- Får Høyre til mer med Ap, er det resultatet som teller. Fjoråret viste at man ikke kan utelukke et regjeringsskifte. Vi var nær i fjor. Kanalene til Ap er fortsatt åpne, sier Foss.

Selv om regjeringen presses mot høyre, mener Foss at Høyre enklere kan finne sammen med Ap's statsministerkandidat Thorbjørn Jagland i strategiske spørsmål, slik som delprivatisering av Statoil.

Strammer grepet

Denne høsten er det ikke nok at regjeringen aksepterer Høyre og Fremskrittspartiets krav om lavere skatter, også for næringslivet. - Fordi Norge ligger langt utenfor sentrum av Europa og utenfor EU, må vi underby Europa på skatt. Det er en konsekvens av ikke å være medlem av EU, sier Foss.

Skal Høyre støtte Bondeviks budsjett, må regjeringen akseptere strategiske mål som dreier politikken mot høyre:

  • Ja til delprivatisering av Statoil.
  • Skatte- og avgiftsreform neste år, som bringer skattene ned.

- Regjeringen må forpliktelse seg ytterligere overfor Høyre. Sentrum må tydeligere velge høyresiden. Ellers mister den Høyres støtte, sier Foss til Dagbladet.

Dermed kan Bondevik se langt etter støtte fra Høyre for å utjevne forskjellene, slik regjeringen har lovet i forbindelse med skattereformen neste år.