Fossen gikk - men Attac lever

Tross dystre prognoser: ATTAC overlevde fødselen. Men ikke uten smerte: Erling Fossen - en av iniativtakerne - meldte seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Attacs hovedmål er enkelt, men amisiøst: Å kreve tilbake makten over verdens framtid, som det som det står i den internasjonale plattformen.

Og nå skal den kampen også føres i Norge.

For Norske ATTAC besto den vanskelige prøven torsdag kveld, og klarte - tross dystre spådommer - å stifte seg selv.

ATTAC var i flere medier forhåndsdømt til å mislykkes på grunn av motstridende meninger i spørsmålet om EU. Det problemet ble glatt omgått med vedtak om at Attac Norge ikke vil «ta stilling til spørsmålet om norsk EU-medlemsskap i Den europeiske union.»

Språkrikdom

Språkstrid skulle i alle fall ikke stå i veien for organisasjonen som søker å favne svært forskjellige menneskegrupper. Navnet ble derfor tidlig vedtatt som ATTAC Norge/Noreg (Association of the Taxation of the Transaction for the Aid og Citizens).

Et nesten fullsatt Folkets Hus i Oslo vitnet om stort engasjement denne torsdagen. Og engasjementet tok over for hensynet til tid - ikke før midnatt var en felles plattform og styre endelig vedtatt.

Det var særlig viktig for allerede etablerte lokallag å holde makten - og pengene - på lokalt nivå. Mot interimsstyrets forslag, ble det vedtatt at minst halvparten av ATTAC-kontingenten skal gå til lokallagene.

Den ferske ATTAC Norge-lederen er Nina Drange, daglig leder i Fellesrådet for Afrika. Drange, som er med i lokallaget Grünerløkka-Sofienberg, ble fulgt av Halle Jørn Hansen og Ellen Hofsvang som henholdsvis 1. og 2. nestleder i styret.

Kritikk

Alt var imidlertid ikke fryd og gammen.

Interrimsstyret, som har ledet arbeidet med å etablere ATTAC Norge som en permanent origanisasjon, ble kritisert for sitt arbeid med innstillingene til styret.

Andre kritikere mente stiftelsesmøtet var lite inkluderende.

Og en av organisasjonens mest profilerte skikkelser, Erling Fossen, meldte seg etter det Dagbladet erfarer, rett og slett ut.

Si din mening om ATTAC!

GIKK: Forfatter Erling Fossen meldte seg ut av Attac etter stoftelsesmøtet i går.