Fosser fram

På Dagbladets meningsmåling for mai går Høyre videre fram, til 22,9 prosent - det høyeste Høyre har vært siden før stortingsvalget i 1993.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er strålende! Oppmuntrende! Et klart signal om at våre hovedbudskap om lavere skatt og bedre skoler når fram til folk, sier en jublende glad Høyre-leder Jan Petersen.

Dersom valgresultatet blir som meningsmålingen antyder, vil Høyre få en framgang på 16 mandater - til 39. Sammen med Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, som holder stillingen og får 26 hver, vil de utgjøre den eneste reelle flertallskoalisjonen med 91 av Stortingets 165 representanter.

Svevende

- Fremskrittspartiet var ikke regjeringsdyktige i vinter, og jeg tror ikke de blir det etter valget heller, sier Høyre-lederen - for anledningen enda mer svevende om et mulig regjeringssamarbeid med Frp enn tidligere: All kritikk av Carl I. Hagens politikk er imidlertid tonet ned.

- Men uansett ser Høyre ut til å bli det klart største partiet i en borgerlig samarbeidsregjering: Og da vil du bli statsminister?

- Dette kan jeg si mange ting om... Jeg er statsministerkandidat og det er klart vi får godt trøkk fra en slik oppslutning... Men alle slike spørsmål får vente til etter valget. Da kan vi sette oss ned, se hverandre inn i øynene og diskutere den reelle situasjonen, sier Petersen på mobiltelefon fra Vilnius i Litauen - akkompagnert av passe triumferende og taktfast hornmusikk fra et passerende militærorkester.

Skattelette

- Dere lover 40 milliarder i skattelette?

- Ja, det er vårt langsiktige mål for å komme ned på EU-nivå.

- Ifølge Ap fører det til redusert velferd, som særlig går ut over samfunnets svakeste.

- Det er interessant. For Jens Stoltenberg, Thorbjørn Jagland og Ap har kjørt hardt på sammenhengen mellom et høyt skatte- og avgiftsnivå og høy velferd i hele mai. Men meningsmålingene viser at folk ikke tror på dem, sier en opprømt Petersen.

Som har suksess med alle sine milliardkrav om skattelette, reduserte bistandsbudsjett, redusert sykelønn, nei til boligskatt, utsettelse av momsreformen og bedre skoler. Det går mot en valgkamp hvor skatte- og avgiftsspørsmål dominerer, for første gang siden 1981. Den gang da Willoch kom seilende på høyrebølgen...

<B>KOMMENDE STATSMINISTER?</B> Topp måling for Jan Petersen og Høyre kan føre fram til regjeringskontorene.