Fosser fram

Høy troverdighet, godt lagarbeid og krigsmotstand er hovedgrunnene til SVs store framgang på Dagladet/MMIs februarmåling, mener Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På målingen får SV 16,3 prosent, og lederen har nå unt seg noen feriedager med sine to barn på foreldrenes hytte i Langlim i hjertet av Telemark. Det har vært en hektisk vinter for henne som krigsmotstandernes og den utenrikspolitiske opposisjonens klare leder. Nå lader batteriene før partilandsmøtet om 14 dager.

- Her får jeg fred til både å sove og tenke og samle krefter, sier hun.

- Hva betyr krigsdebatten for oppslutningen om SV?

- Dette er nok ett av de få tilfellene hvor et utenrikspolitisk spørsmål slår ut i partipreferanser. Mange deler vår uro. Vi representerer flertallet i folket i vår motstand mot krig mot Irak. Men dette er bare ett av flere elementer. I bunnen må partiet ha en troverdighet som går ut på at vi står for det vi mener, og inviterer andre til å dele dette synet.

Delt på midten om EU

- 6. mars er det landsmøte og EU-debatt. Da sprekker vel enigheten og i SV?

- De alle fleste tillitsvalgte i SV er motstandere av EU, det gjelder også meg. Samtidig, og fordi vi har voksende oppslutning, har noen målinger vist at våre velgere er delt på midten i synet på EU.

- Det må vi håndtere slik at vi er klare på vårt eget standpunkt samtidig som vi er åpne for andres. Det betyr at vi må ta på alvor de argumentene folk er kommet til siden 1994: Først og fremst utvidelsen østover, og Europa som motvekt mot USA og Bush. Der er ikke EU i dag, og å sende Petersen til EU vil jo tvert om styrke Bush. SV kan bli det mest spennende stedet å diskutere EU.

Respekt i EU-saken

- Da bør vel partiet få seg noen EU-tilhengere i ledelsen?

- Jeg tror ikke det er så lett å finne ihuga ja-folk blant våre fremste tillitsvalgte. Jeg tror våre ja-velgere har respekt for at partiet er mot EU-medlemskap. Men de vil ikke ha respekt for oss hvis vi møter dem med lettvintheter og paroler. - Triveligere å være EU-tilhenger i SV nå enn i 94?

- Det skal bli det. Hvis vi ikke møter EU-tilhengerne med respekt og gode argumenter, taper vi den neste EU-kampen.

- Først på nittitallet snakket Erik Solheim om et SV som kunne bli større enn Ap. Hva sier du om den muligheten nå?

- Det kan vel hende SV kan bli større enn Ap. Men hvis SVs framgang skyldes Ap's tilbakegang, er vi like langt. Målet må være å få til et nytt flertall i 2005 sammen med Ap.

- Men hva hvis EU-debatten da er kommet langt?

- Hvis Ap-landsmøtet i 2004 mener det haster så veldig med et norsk EU-medlemskap at 2005 blir et EU-valg, vil mange velgere bli snytt for et alternativ til en høyredominert Bondevik-regjering med Frp på vippen.

- Med SVs dragning mot utenriks- og EU-debatt kan det bli vanskelig å holde fokus på et kommunevalg?

- Det tror jeg ikke. Vi har mange som står midt opp i den hjemlige hverdagspolitikken.

DOBBELTDANS: Det går både fykende og strykende for SV og Kristin Halvorsen. Her strekker hun ut på en frisk skitur ved foreldrenes hytte i Telemark. På Dagbladet/MMIs måling for februar får SV sin høyeste oppslutning siden valget i 2001.