Fosset ut da Kristin kom inn

Kristin Halvorsen fikk gullmynter av Foss da hun tok over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Noen minutter før klokken 14 i dag gled en sort regjeringsbil sakte opp foran trappene til Finansdepartementet i regjeringskvartalet.

En mann spratt ut av bilen og åpnet døren. Ut kom landets nye finansminister Kristin Halvorsen. Hun bukket, hilste og smilte andektig. Så begynte hun på de første trappetrinnene opp mot tredje etasje og rom 326, finansministerens eget kontor.

- Litt trim i hverdagen er bra, sa Halvorsen, stolt og kanskje litt nervøs.

Hun ble fulgt av informasjonsavdelingens avdelingsdirektør Runar Malkenes. Bak dem opp trappene gikk et kobbel med journalister. I korridorene på vei mot kontoret stakk ansatte hodet ut. De nikket høflig, smilte og tittet nedover gangen mens den nye sjefen passerte.

Historisk dag

Det finnes mange skrekkhistorier om de Finansdepartementets stab. De vet liksom best og kan alle tallene. Men de bøyer seg for sjefens ord, samme hvor uansvarlig de selv mener det kan være.

Så er hun der. I det røde rommet. Per-Kristian Foss står bak pulten. Halvorsen har vært på besøk her to ganger før. Nå er dette hennes kontor de neste fire årene. Hun er den 78. finansministeren i rekken og den aller første kvinnelige sjefen.

- Det er på tide, sier Foss.

FØRSTE KVINNE: Per-Kristian Foss overlater kontoret til Norges første kvinnelige finansminister, Kristin Halvorsen. Foto: SCANPIX
FØRSTE KVINNE: Per-Kristian Foss overlater kontoret til Norges første kvinnelige finansminister, Kristin Halvorsen. Foto: SCANPIX Vis mer

I tillegg Kristin Halvorsen den første finansministeren fra SV.

- Det skal være ukommentert, sier Foss på sitt karakteristiske giftige vis mens hans smiler.

Sjokoladefond

Foss forklarer at hun har en dyktig stab til disposisjon. De vil stå på pinne for å hjelpe henne, og garantert være uenige med henne også. Det var de også med Foss.

- Men husk, det er du som bestemmer til slutt, sier den avtroppende før han gir henne en blomsterbukett med roser og en skattekiste full av sjokoladegullmynt. Kista har fått navnet Oljefondet.

- Den kan du ta litt av når du har det tungt, men ikke mer enn fire prosent, sier Foss, og alle ler.

Foss fikk en blomsterbukett i retur.

- Denne er med blodrøde roser, sier Kristin og tror hun endelig får inn en kommentar mot Foss.

Men han parerer raskt.

- Det er litt grønt i den også, og viser til bladene og den nye regjeringsblandingen.

Tre uker går fort

Så bukker Foss for seg, skygger ut døren med sine statssekretærer og politiske rådgiver. Deretter er det Kristin tur.

Hun bombarderes med spørsmål om ansvarlighet, renter og Erik Solheim. Selv etter bare noen minutter i sin nye jobb er hun litt mer forsiktig med hvordan hun ordlegger seg enn hva vi er vant med. Ingen dyre løfter slenges ut og hun innrømmer at hun må passe seg for hvordan hun sier ting i fremtiden.

- Folk leser det finansministeren sier på en litt annen måte, sier hun og sikter til økonomer og meglere som lever av svingninger i pengemarkedet.

Så vil hun ha alle ut. Om kort tid skal hun presentere et alternativt statsbudsjett. Per-Kristian Foss har hatt et år til å plnalegge budsjettet. Halvorsen må jobbe døgnet rundt de neste tre ukene, skal hun unngå å regjerere med et Høyre-budsjett i 2006.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer