Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fossett i mål

Pilot Steve Fossett er blitt den første i verden som har fløyet verden rundt alene nonstop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fossett har krysset Stillehavet

Eventyreren og mangemillionæren Steve Fossett og flyet hans, Virgin Atlantic Globalflyer, har landet i Salina i Kansas 66 timer etter at han startet på turen på mandag.

- Dette er noe jeg har hatt lyst til å gjøre lenge. Jeg er en heldig fyr. For en dag! sa Fossett da han steg ut av flyet etter landing.

Det var muligens dagens underdrivelse: Bragden er historisk og har skjedd til tross for at mye tydet på at det ville bli umulig å fullføre turen: Underveis har flyet mistet mer drivstoff enn Fossett og hans team hadde trodd, og teamet fryktet at flyet ville gå tom over Stillehavet.

En ekte våghals

Fossett passerte Japan, og Hawaii ble regnet som siste mulighet til å nødlande. Men 60-åringen trodde at han hadde gode vinder i ryggen og derfor kunne klare seg med mindre drivstoff enn planlagt, og tok derfor sjansen på å fullføre løpet han hadde begynt.

- Let\'s go for it! sa han til medarbeiderne sine før landjorda forsvant bak ham.

- Jeg begynner virkelig å bli optimistisk, nå skjønner jeg at jeg nærmer meg slutten, sa Fosset via satelittelefon for noen timer siden, da han hadde krysset Stillehavet og kom inn over amerikansk jord.

image: Fossett i mål

Reiste med ballong

Klokka 13.49 lokal tid - klokka 20.49 i Norge -  traff hjulene bakken i Salina, og et korps og mange venner sto klare til å ta imot helten. 

I løpet  av de tre døgnene har Fossett sovet minimalt bak spakene. 60-åringen hadde på forhånd blitt lovet et varmt bad etter landing.

Det er ikke første gang at Fossett reiser jorda rundt. For tre år siden fullførte han en moderne Jules Vernes-reise da han dro jorda rundt i ballong. Hardhausen klarte å holde seg i lufta til tross for farlige vinder og brann om bord.

I fjor seilte han jorda rundt på 58 dager i seilbåt med mannskap.

Spesialfly

Fossett er ikke den første som flyr jorda rundt uten å mellomlande og fylle tanken: I 1986 tok Jeana Yeager og Dick Rutan den samme turen uten å lande for å få mer drivstoff. Det er grunn til å tro at Fossett har snakket med de to rekordholderne før take off: Dick Rutans bror Burt Rutan har vært med på å designe det spesielle flyet GlobalFlyer, som Fossett har brukt.

Ett-motorsflyet var spesialdesignet for formålet, og ved take-off hadde det fire ganger sin egen vekt om bord i drivstoff. Flyet kunne ikke avises underveis og tålte lite turbulens. Godt vær har derfor vært en forutsetning for rekordturen.

Millionæren Richard Branson har vært med på å sponse turen. Han var aldri i tvil om at vennen ville klare styrkeprøven, selv da Fossett var i ferd med å gå tom for drivstoff.

- Han er en fantastisk glider. Hvis han går tom for bensin vil han på en eller annen måte komme frem hit likevel, sa Branson.

Reglene for rekordforsøket sier at ruten må være minst 36787,6 kilometer lang for å regnes som en jordomflygning.

Her kan du lese mer om Globalflyer.

MANGEMILLIONÆREN RICHARD BRANSON</B> har vært med på å finansiere verdensrekorden, som ble fullført på drøye 66 timer.
I MÅL: Steve Fossett landet i Salina rett før klokka 21 i kveld norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!