EUROPA-REKORD: Fossiler fra dinosaurenTorvosaurus gurneyi ble funnet nord for Lisboa i Portugal. Forskerne som i går publiserte en studie om funnet, mener dinosauren er den største som har eksistert i Europa.  Foto: Sergey Krasovskiy/Reuters/Scanpix
EUROPA-REKORD: Fossiler fra dinosaurenTorvosaurus gurneyi ble funnet nord for Lisboa i Portugal. Forskerne som i går publiserte en studie om funnet, mener dinosauren er den største som har eksistert i Europa. Foto: Sergey Krasovskiy/Reuters/ScanpixVis mer

Fossiler fra en fem tonn tung dinosaur oppdaget i Portugal

Antas å være den største dinosauren som har eksistert i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kan ha vært hele ti meter lang, og veid opptil 5000 kilo. Forskere antar at den nyoppdagede dinosauren Torvosaurus gurneyi er den største kjøttetende dinosauren som noen gang har eksistert i Europa.

Det kommer fram i en ny studie som ble publisert i går i tidsskriftet Public Library Of Science ONE.

- Lik Tyrannosaurus rex Da det ble funnet fossiler fra den utdødde kjempen nord for Lisboa i Portugal, trodde forskerne først at de stammet fra en annen dinosaur - den nordamerikanske Torvosaurus tanneri.

Men etter å ha sammenliknet blant annet kjevebenet, tenner og deler av halevirvelen mener forskerne altså at det er en helt ny art de har funnet.

Dinosauren gikk på to ben, var kjøttetende og hadde ti centimeter lange, sylskarpe tenner. Umiddelbart kunne den minne om Tyrannosaurus rex, ifølge BBC. Men Torvosaurus gurneyi levde lenge før den kjente Tyrannosaurus rex, ifølge forskerne - som mener fossilene stammer fra jura-perioden, cirka 150 millioner år siden.

- Forskjellen i alder er slående. Da Tyrannosaurus rex gikk på jorda var Torvosaurus gurneyi allerede en fossil, sier professor Octavio Mateus ved New University i Lisboa. Han er medforfatter i den ferske studien.

- Felles stamfar Ifølge BBCs artikkel inkluderte fossilene, som ble funnet i fjellområdet Lourinhã Formation i Portugal, både egg og foster.

Dinosauren er den andre som får navnet Torvosaurus, skriver the Guardian, men fossilene som er funnet i Portugal er annerledes fossiler fra Torvosaurus som er oppdaget i Amerika. Den har blant annet elleve færre tenner.

Dette mener forskerne beviser at både den amerikanske og den europeiske Torvosaurusen må ha en felles stamfar, fra tida før Atlanterhavet skilte de to kontinentene.

- For 150 millioner år siden var Portugal allerede separert fra Nord-Amerika, og dette er grunnen til at artene har utviklet seg forskjellig og vi har en ny Torvosaurus i Europa, sier studiens hovedforfatter, Christophe Hendrickx ifølge BBC.

- Ikke verdens største Funnet er rekord i Europa, men Torvosaurus er ikke den største kjøttetende dinosauren som er kjent for vitenskapen. Flere andre dinosaurer, fra den såkalte Kritt-tida var større.

- Både Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus og Giganotosaurus var større dyr, sier Christophe Hendrickx til BBC.

I tillegg var en rekke marine dyr, som for eksempel svaneøgler enda større, heter det i artikkelen.