Fossmo kan bli frifunnet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet):

HELGE FOSSMO KAN

bli frifunnet. Til tross for overbevisende vitneprov fra medtiltalte Sara Svensson, avslørende sms-meldinger og tekniske bevis som taler i hans disfavør, mener svenske eksperter på strafferett at sjansen er like stor for frifinnelse som for domfellelse, når retten skal oppsummere og avsi sin dom.

For påtalemyndigheten har ennå ikke presentert noen entydige bevis som kan felle ham.

Selv om han er framstilt som en kåt horebukk som i åpen rett har innrømmet forhold til flere kvinner samtidig, betyr det ingen ting i strafferettslig sammenheng.

DET GJØR HELLER IKKE

det moralsk forkastelige i at han tok barnepiken Sara inn på sitt og kona Alexandras soverom og beholdt henne der i trekvart år mens Alexandra måtte flytte inn på et gjesteværelse. Grunnen til at han måtte ha Sara hos seg, var hennes beroligende virkning på hans angivelige åndelige strid, som pågikk hver natt.

Denne striden ble som regel avsluttet med at han og Sara gjennomførte et samleie, fortalte Fossmo i retten.

De mye omtalte tekstmeldingene fra Helge Fossmo til Sara, viste ifølge Saras overbevisende vitneprov at han presset henne til å skyte og drepe sin andre kone Alexandra og mannen til pastorens siste kjærlighet. Det var nabokona Anette Linde, gift med pastorens venn, Daniel Linde. Han overlevde.

Nei, tekstmeldingene var ikke deler av et planlagt attentat. De var sjelesorg, et forsøk på å løfte Sara ut av sin alvorlige religiøse krise og føre henne fram til frelse og nåde, sa Helge Fossmo i sin rettslige forklaring.

FLERE KOMMENTATORER

med kjennskap til pinsebevegelsen sa i går at de ikke kunne avvise at dette kunne være tilfelle. Det blir ikke utelukket at retten i uka som kommer vil innhente spesialister som kan uttale seg om dette emnet.

Et bevis på Saras sjelelige krisetilstand fikk vi da hennes dagboksnotater med tegninger ble presentert som en del av dokumentasjonen fra påtalemyndigheten. I en «snakkeboble» over en tegning hun har laget, og som skal forestille henne selv utstrakt på bakken, har hun skrevet:

«Herre! Förlat mig mina synder mot Tirsa («Kristi brud» Åsa Waldau, red.anm.) och Dig. Jag ödmjukar mig infør Dig och ropar om Din stora nåd att få bli förlåten och rätt inför Dig igjen. Förlåt mig! Av nåd gör ditt verk i mig! Jag lägger ner allt! Fräls mig till din ära. Nåd!»

Det som står i denne dagboka viser at påtalemyndigheten tar feil når den påstår at Saras psykiske tilstand er framkalt av Fossmo, sier pastorens advokat Ola Nordström.