Fossregn før høststormene

- Det er bare været jeg ikke har kontroll på, sa finansminister Gudmund Restad da han ankom Stortinget i går i et voldsomt regnvær. For statsbudsjettet han hadde i kofferten er det optimale sentrumsbudsjettet, ifølge ham selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et budsjett som stabiliserer økonomien og legger til rette for ytterligere rentenedgang. De fleste, nær sagt alle, får det bedre gjennom dette budsjettet. Jeg kan ikke peke på noen som får det vanskeligere, sier Restad til Dagbladet.

Landets rikeste finansminister noensinne var våt på beina etter spaserturen mellom regjeringskvartalet og Stortinget.

Men i går kunne han slå fast at de dystreste spådommene fra i fjor om norsk økonomi er gjort til skamme. De fleste piler peker oppover, norsk økonomi er friskmeldt og det med en sentrumsregjering ved roret.

Andre agendaer

Men Restad og Bondevik-regjeringen får raskt langt større problemer enn våte strømper og sko. Bare minutter etter at Restad hadde holdt sin tredje finanstale, begynte opposisjonen å rive budsjettet fra hverandre. Og kanskje var dette Restads siste finanstale:

- Nei, det vet jeg ikke, men det er vel en fifty-fifty prosent sjanse for det. Budsjettet er så bra at det ikke burde være noen fare. Men det kan være andre agendaer som avgjør, kommenterer Restad.

Konturløst

Umiddelbart etter at statsbudsjettet var lagt fram, ble det slaktet som konturløst fra alle hold på Stortinget.

Arbeiderpartiet mener regjeringen går i feil retning med for dårlig fordelingsprofil.

- Det var en helt påregnelig kommentar fra Ap. Jeg er enig i at det ikke er den store omfordelingen i dette budsjettet, men det er et første skritt som må følges opp seinere, sier Restad.

Fra Høyre og Fremskrittspartiet fikk Restad høre at budsjettet bare er brukbart som et utkast.

Både Høyre og Fremskrittspartiet krever skattelettelser i år for å bli med på et budsjettsamarbeid. Og Høyres skolesatsing fra valgkampen har ikke Restad tatt særlig hensyn til.

- I et ansvarlig budsjett er det ikke plass til titalls milliarder til skolen nå. Skolens tid kommer, sier Restad.

Til uka inviterer statsminister Kjell Magne Bondevik til et avklarende møte med Ap-leder Thorbjørn Jagland. Der må Jagland gjøre det klart at Ap godtar kontantstøtten som grunnlag for videre forhandlinger.

Usikker på Jagland

- Stoler du på Jaglands samarbeidsvilje?

- Jeg må innrømme at jeg ikke blir helt klok på Jagland. Han sier ulike ting fra dag til dag, og det spørs hvilken dag man hører på ham. Det kan hende Jagland har andre agendaer. Han har jo andre store utfordringer om dagen.

Og det er først og fremst taktiske og strategiske avveininger i Arbeiderpartiet og i de to høyrepartiene med tanke på stortingsvalget om to år som vil avgjøre regjeringens skjebne:

Tunge krefter i Arbeiderpartiet krever at Jagland fører partiet ut av isolasjonismen og sikrer innflytelse på den økonomiske politikken via et budsjettsamarbeid i høst. Men belastningen ved å være støtteparti for sentrumsregjeringen fram mot stortingsvalgkampen, kan tale mot.

God tid

Av åpenbare grunner tar Jagland seg god tid før toppmøtet med Bondevik. Jaglands veivalg denne høsten kan roe eller sette fart i debatten om hans stilling som partileder.

Fremskrittspartiet og Høyre har sine grunner til å foretrekke en Jagland-regjering som motstander framfor en populær Bondevik, selv om Carl I. Hagen i går ikke syntes særlig opptatt av regjeringsjakt.

Kjell Magne Bondevik kan på sin side etter to år i regjering mot alle odds sette hardt mot hardt i Stortinget og teste om andre - les Ap - finner styringsgrunnlag.

For blir regjeringen felt og Jagland som leder av det største partiet får oppdraget, er det ikke godt å se hvem som skal sikre flertallsgrunnlaget Jagland har sagt han trenger.