IKKE FORSVARLIG: Fylkeslege Ketil Kongelstad (innfelt) har satt i gang en gransking av fødeavdelingen ved sjukehuset i Kongsberg, der flere alvorlige hendelser de siste åra skal ha ført til dødsfall og alvorlige funksjonshemminger. Foto: Dagbladet/Helsetilsynet
IKKE FORSVARLIG: Fylkeslege Ketil Kongelstad (innfelt) har satt i gang en gransking av fødeavdelingen ved sjukehuset i Kongsberg, der flere alvorlige hendelser de siste åra skal ha ført til dødsfall og alvorlige funksjonshemminger. Foto: Dagbladet/HelsetilsynetVis mer

Foster omkom - stenger fødeavdelingen

- Sjukehuset har flere hendelser som har ført til dødsfall og alvorlig funksjonshemming enn det som er normalt, mener fylkeslegen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag valgte Vestre Viken HF å stenge fødeavdelingen ved sjukehuset i Kongsberg, fordi sjukehuset selv ikke finner det forsvarlig å holde avdelingen åpen slik den drives nå.

Den utløsende årsaken er en hendelse ved sjukehuset forrige helg: Et barn døde i mors liv.

- Jeg kan bekrefte at dette dødsfallet blir ansett som unaturlig. Helseforetaket meldte selv fra til oss som helsetilsyn mandag, og har vært tydelige på at det kan ha vært sider ved behandlingen som kan ha bidratt til dødsfallet, sier fylkeslege i Buskerud, Ketil Kongelstad til Dagbladet.no.

Politiet er koblet inn i saken.

- Helseforetaket har selv meldt fra til politiet, slik det normalt gjøres når det er mistanke om at et dødsfall er unaturlig, kommenterer Kongelstad.

Flere hendelser de siste åra
Fødeavdelingen skal nå granskes av Fylkeslegen.

- Det er vel greit å kalle helgas hendelse for det utløsende for granskningen, men vi legger også en del liknende hendelser fra de seinere åra til grunn, sier Kongelstad.

- Hvilke hendelser er dette?

- Det er snakk om tap av liv og alvorlige skader som har ført til store handicap for barnet.

Tre-fire slike saker skal det være snakk om i løpet av de tre-fire siste åra. Fødeavdelingen har i snitt i overkant av 500 fødsler i året.

- Disse tallene viser at denne fødeavdelingen har flere slike hendelser enn det som er normalt, kommenterer fylkeslege Kongelstad.

Mangel på kompetanse og apparater
Også i høst gjennomførte Fylkeslegen en liknende gjennomgang. I denne systemrevisjonen ble det funnet flere alvorlige avvik.

Ett av disse var at sjukehuset «tillater fødsler hvor det er kjent risiko for komplikasjoner for mor og barn, uten at man har tilgang til nødvendig kompetanse», melder NRK.

Dagbladet kjenner også til at fødeavdelingen mangler viktig utstyr, som blant annet finnes på fødeavdelingen i Drammen.

- Jeg er klar over at de ikke har det samme tekniske utstyret som i Drammen, men jeg tror ikke vi kan redusere dette problemet til mangel på apparater, kommenterer fylkeslege Ketil Kongelstad.

- Vil det si en kombinasjon av mangel på apparater og mangelfull kompetanse?

- Ja, det kan virke slik. Men her understreker jeg at jeg ikke har sett pasientrapporten eller fått redegjørelsen fra hendelsen sist helg, svarer Kongelstad.

Så ingen annen utvei
Fylkeslegens stab har gjort en gjennomgang av virksomheten, og klokka 08.30 i dag sendte Fylkeslegen et skriftlig pålegg til Veste Viken HF der de bare hadde noen timer på seg (til klokka 13.00) til å sørge for forsvarlig drift.

- Våre egne fagfolk mente da at eneste mulighet var å stenge fødeavdelingen inntil videre, sier administrerende direktør Erik Omland ved Vestre Viken HF.

Fra og med i dag overføres dermed fødende fra kongsbergregionen til Sykehuset Buskerud i Drammen.

Noen jordmødre fra Kongsberg følger med på lasset.

Økonomi Fødeavdelingen har flere ganger vært truet av nedleggelse. De fire helseforetakene som nylig ble slått sammen til Vestre Viken helseforetak skal inn i en gjennomgang av hvilke funksjoner som skal være ved hvert sykehus i området.

Fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus har bare drøyt 500 fødsler årlig, men sjukehusdirektør Omland avviser at økonomi har hatt noe å si for dagens vedtak.

- Overhodet ikke. Dette er basert på vurderinger av våre fagfolk, og det viktigste for oss er å ha et forsvarlig tilbud. I dette tilfellet måtte vi agere ut fra det, kommenterer Omland overfor Dagbladet.no.

ENESTE UTVEI: Da Fylkeslegen i Buskerud ga Vestre Viken helseforetak og administrerende direktør Erik Omland bare timer på seg å gjøre driften ved fødeavdelingen forsvarlig, mente sjukehusets fagfolk at eneste mulighet var å stenge avdelingen inntil videre. Foto: SCANPIX
ENESTE UTVEI: Da Fylkeslegen i Buskerud ga Vestre Viken helseforetak og administrerende direktør Erik Omland bare timer på seg å gjøre driften ved fødeavdelingen forsvarlig, mente sjukehusets fagfolk at eneste mulighet var å stenge avdelingen inntil videre. Foto: SCANPIX Vis mer